Astro berkata, bayaran yang dikenakan adalah tertakluk kepada diskaun pelbagai dan tetap sehingga US$18 juta.

“Tarikh pelaksanaannya akan adalah pada 1 Feb, 2022 atau tarikh yang dipersetujui bersama antara MBNS dan MCSSB,” katanya dalam kenyataan kepada Bursa Malaysia hari ini.

Astro berkata, penambahbaikan dalam teknologi pemampatan video akan membolehkan 12 transponder pada satelit M3d, yang dijangka dilancarkan pada 2022, untuk menggantikan 18 transponder ketika ini yang berada di satelit M3 dan M3a.

MBNS juga menandatangani perjanjian dengan MEASAT International (South Asia) Ltd (MISAL) untuk penamatan awal perjanjian antara MISAL dan MBNS pada 2018 untuk penggunaan kapasiti transponder pada satelit MEASAT-3b (M3b), katanya.

“Penamatan awal akan membolehkan MBNS menamatkan pajakan enam transponder pada satelit M3b yang tidak lagi diperlukan,” katanya.

MCSSB dan MISAL adalah anak syarikat Measat Global Bhd. (MGB).

Astro berkata, pada ketika ini, MBNS menyewa 42 transponder pada satelit MEASAT untuk kapasiti transponder yang diperlukan untuk menyediakan perkhidmatan langsung ke rumah (DTH) dan perkhidmatan akses Internet kepada pelanggannya.

“Pajakan untuk 12 transponder di satelit M3 dan enam pada satelit M3a akan tamat tempoh masing-masing pada 22 Feb, 2022, dan 20 Julai 2024.

“Selepas tamat tempoh, MBNS hanya akan menggunakan transponder pada satu satelit yang operasi iaitu M3b. Perjanjian baharu ini membolehkan MBNS menggunakan kapasiti transponder pada satelit M3d,” katanya.

Astro berkata perjanjian itu akan memenuhi keperluan pelan perniagaan kesinambungan MBNS, supaya MBNS akan menggunakan transponder pada sekurang-kurangnya dua satelit operasi.

“Selain itu, oleh kerana satelit M3d akan ditempatkan bersama dengan satelit MBNS sedia ada, piring satelit MBNS pelanggan tidak perlu diubah posisinya, dengan itu mengurangkan sebarang gangguan kepada perkhidmatan DTH MBNS,” katanya. - BERNAMA