CIDB dalam kenyataannya di sini hari ini berkata, peringatan itu susulan kejadian bangunan runtuh di sebuah tapak pembinaan di Gombak, Selangor baru-baru ini yang mengorbankan dua pekerja Indonesia.

Mengulas mengenai kemalangan itu, Ketua Eksekutif CIDB, Datuk Ir. Ahmad ‘Asri Abdul Hamid menegaskan, keselamatan adalah perkara paling penting dalam pembinaan dan semua pihak yang terlibat termasuk pelanggan, perunding dan kontraktor mesti bertanggungjawab secara kolektif dalam memastikan keselamatan struktur semasa dan selepas kerja-kerja pembinaan.

“Insiden ini sekali lagi menekankan mengenai soal kepentingan meningkatkan keselamatan dalam industri pembinaan di negara ini.

“Industri ini telah mencatatkan peningkatan kematian yang membimbangkan di tapak pembinaan sejak beberapa tahun lalu walaupun pengurangan sasaran yang ditetapkan oleh Rancangan Transformasi Industri Pembinaan 2016-2020 (CITP),” katanya.

Antara CITP Sasaran kata Ahmad ‘Asri adalah mengamanahkan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan dalam Industri Pembinaan Pengurusan (OSHCIM) di bawah Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (OSHA) 1994.-UTUSAN ONLINE