Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Sarawak dalam satu kenyataan berkata, jumlah tersebut menjadikan angka keseluruhan kes kebakaran hutan meningkat kepada 494 kes sejak 1 Ogos lalu

“Jumlah kawasan terjejas setakat ini ialah seluas 1,391.73 ekar serta turut terjejas dua buah rumah masing-masing di Kampung Sangki, Simunjan dan Kampung Sedi di Pulau Bruit.

“Secara Purata JBPM Sarawak bertindak ke atas 30 kes kebakaran api belukar setiap hari dan untuk hari ini, bahagian Kuching mencatat kes tertinggi dengan lapan kes, diikuti Miri (4) dan Betong, 3 kes,” katanya.

Jelasnya, antara lokasi yang masih melibatkan operasi sehingga hari ini ialah di Kampung Sedi, Pulau Bruit dan Tanjung Manis yang memasuki hari ke-10.

Ujarnya, keseluruhan kawasan yang terlibat ialah 40 hektar (100 ekar) di mana keluasan yang telah berjaya dipadamkan ialah 36.8 hektar (92 ekar).

“Selain itu, Kampung Tuie, Sarabang, Betong telah memasuki hari ketujuh dengan melibatkan keluasan yang terbakar seluas 26.4 hektar (66 ekar) manakala keluasan yang berjaya dipadam ialah 24 hektar (60 ekar),” katanya. - BERNAMA