Menurut Setiausaha Pejabat Komunikasi Presiden, Martin Andanar, setakat pertengahan bulan ini, lebih 110 pengedar dadah ditembak mati polis manakala sekurang-kurangnya 43,000 pe­ngedar dadah ditahan atau me-nyerah diri kepada pihak berkuasa kerana bimbang dibunuh.

“Sejak Presiden (Duterte) me-lancarkan kempen berkenaan pada Mei lalu, kira-kira 300 kilogram dadah jenis syabu dirampas,” katanya.

Berdasarkan kempen itu, Duterte yang digelar sebagai The Punisher berjanji untuk menghapuskan ancaman dadah yang memberi kesan buruk kepada masyarakat Filipina.

Dalam ucapannya pada Mei lalu seperti dilaporkan portal Mail Online, beliau menyifatkan golongan itu menghancurkan masa depan generasi muda Filipina.

“Kita memberi amaran agar jangan terlibat dalam gejala dadah kerana kita akan membunuh mereka, tidak kira sesiapa terma­suk polis,” tegasnya.

Malah, Duterte memberi jaminan untuk melindungi pihak polis yang terlibat dalam memerangi dadah secara agresif dari segi perundangan.

Sementara itu, walaupun kempen Durtete itu menerima kri­tikan kumpulan hak asasi manusia, Peguam Cara Negara, Jose Calida menyokong penuh usaha Presiden yang mula membuahkan hasil demi menyelamatkan masa depan Filipina.

“Bagi saya, jumlah pengedar dadah yang ditembak mati pihak polis masih belum mencu­kupi. Berapa ramai pengedar dan penagih dadah berada di Filipina. Di kampung saya sahaja, hampir kesemua penduduk terlibat de­ngan najis dadah,” katanya.