Pemain No. 2 dunia dari Switzerland itu tewas 6-3, 5-7, 6-7 (7/9), 6-7 (3/7), sekali gus mengecewakan harapan peminat untuk melihat dia berentap dengan musuh tradisi, Novak Djokovic pada suku akhir.

Milmann, 29, yang menghuni ranking ke-55 dunia sebaliknya bakal menjadi pencabar juara dua kali yang juga pilihan keenam, Djokovic dari Serbia. Djokovic mara selepas mengetepikan pemain Portugal, Joao Sousa 6-3, 6-4, 6-3.

Ini kali pertama Federer, 37, gagal melayakkan diri ke suku akhir kejohanan Grand Slam daripada tujuh penampilan ter­akhir, malah tewas kepada pemain yang tidak berada dalam kelompok 50 terbaik dunia.

“Ia sangat panas, antara malam yang mana saya rasa sukar hendak bernafas. Tiada peredaran udara dan saya bergelut de­ngan keadaan per­se­kitaran.

“Ini kali pertama ia berlaku kepada saya, dan saya percaya bumbung yang dipasang di stadium telah menyebabkan tiada peredaran udara. Ia menjadikan Terbuka AS kali ini berbeza sama sekali.

“Saya fikir, John berjaya mengatasi masalah ini dengan sangat baik. Dia mungkin ber­asal dari kawasan paling lembab di bumi iaitu Brisbane, jadi ia membantu.

“Sejak awal lagi, saya sedar keadaan tidak mudah dan saya gembira kerana perlawanan sudah berakhir,” kata Federer, yang melakukan 77 kesilapan sendiri dalam perlawanan itu. – AGENSI