Pada permulaan peringkat kumpulan, dilaporkan banyak kerusi kosong melibatkan perlawanan kurang berprofil, sekali gus meningkatkan kebimbangan demam Piala Dunia tidak dirasai di Rusia.

Bagaimanapun menurut Ketua Pegawai Pertandingan FIFA, Colin Smith, Rusia mencatat jumlah kedatangan 98 peratus dalam 61 perlawanan setakat ini, lapor agensi berita negara itu, Interfax.

“Kedatangan adalah 98 peratus, semua stadium penuh dan ia berterusan sehingga penghujung kejohanan.

“Majoriti yang datang adalah peminat Rusia. Sudah tentu, ada penonton luar negara turut hadir, peminat dari Amerika Syarikat, Jerman dan Brazil adalah yang paling ramai,” kata Smith.

Dianggarkan, setengah juta penyokong bola sepak membajiri zon peminat yang disediakan pada hari perlawanan, manakala 160 juta peminat mengikuti siaran langsung di seluruh dunia, menurut FIFA lagi.

Pengarah Jawatankuasa Penganjuran Piala Dunia Rusia, Alexei Sorokin berkata, mereka terkejut dengan persekitaran sepanjang kejohanan.

“Piala Dunia menjangkaui jangkaan penganjur sendiri. Saya kagum melihat persekitaran di negara kami sepanjang kejohanan,” katanya. - AGENSI