Kata Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) MFL itu, beliau akui sangat kesal dengan sikap segelintir rakan kongsi yang mengambil pendirian menuding jari terhadap badan penganjur Liga Malaysia itu semata-mata mahu menutup kesalahan mereka.

Tambah Kevin, beliau sangat sedih apabila ada segelintir pasukan memainkan sentimen ‘mangsa keadaan’ dengan cuba untuk menyalahkan pihak pengurusan tertinggi MFL selepas hukuman dikeluarkan kepada tujuh pasukan terbabit.

“Perjumpaan telah diadakan dengan semua tujuh pasukan terlibat berhubung hukuman yang berpunca daripada isu pendaftaran, dan pertemuan itu dibuat dengan setiap pasukan secara individu.

“Dalam perjumpaan itu, semua jelas dengan hukuman tersebut dan memahami keperluan MFL untuk terus konsisten dengan isu pendaftaran tahun demi tahun.

“Bagaimanapun, apabila pengumuman dibuat ada beberapa pasukan berpura-pura tidak tahu apa-apa mengenainya dan ia sangat mengecewakan.

“Walaupun kebanyakan pasukan yang terlibat telah menyatakan pemahaman dan kerjasama, mereka enggan mengaku kesalahan sendiri sebaliknya memilih untuk menyalahkan orang lain.

“Sudah tentu MFL, pihak pengurusan, Ahli Lembaga Pengarah, diri saya sebagai CEO dan bahkan pengerusi kami, Tunku Ismail Sultan Ibrahim akan dipersalahkan oleh mereka walaupun kekurangan adalah pada diri mereka sendiri,” katanya.

Kelmarin, MFL mengumumkan tujuh terdiri daripada pasukan Liga Super, Kuala Lumpur, Felda United, Melaka manakala Kelantan, PDRM, Sarawak, Pulau Pinang (Liga Perdana) dikenakan tindakan pemotongan sebanyak 50 peratus daripada jumlah geran bagi musim 2019 di atas kegagalan mematuhi tarikh akhir pendaftaran pasukan pada 31 Disember 2018.

Bagaimanapun lima daripada tujuh pasukan iaitu Kuala Lumpur, Kelantan, Pulau Pinang, PDRM dan Sarawak turut dikenakan denda sekatan perpindahan bagi jendela perpindahan kedua bermula pada 2 Mei depan kerana mengulangi kesalahan sama seperti tahun lalu.

Namun MFL tidak terus menghukum sebaliknya kesemua pasukan yang dikenakan hukuman itu berhak membuat rayuan dalam tempoh 7 hari iaitu sehingga 5 petang 29 April ini.

Kelantan, Kuala Lumpur, Pulau Pinang, PDRM dan Sarawak serta Melaka juga diwajibkan untuk menyerahkan dokumen atau pelan kepada MFL yang menunjukkan kestabilan kewangan pasukan, jumlah pendapatan pasukan bagi musim 2019 dan bukti serta dokumen yang menunjukkan semua tunggakan hutang telah diselesaikan dalam tempoh 30 hari daripada pengumuman ini dibuat iaitu pada atau sebelum 5 petang 22 Mei ini.

Sekiranya dokumen tersebut masih tidak diserahkan dalam tempoh yang diberikan, pemotongan sebanyak 3 mata akan dikenakan kepada pasukan terlibat.

Dalam perkembangan sama, Kevin menegaskan perbuatan itu tidak akan sesekali memecahkan keharmonian rakan-rakan kongsi lain yang sentiasa memberikan kerjasama.

“MFL sedang berkembang dan kebanyakan rakan kongsi bersama -sama berada di atas ‘kapal’ ini dan ini menunjukkan kerjasama dan sokongan yang sangat baik untuk satu sama lain dan MFL secara keseluruhan.

“Memang jelas bahawa orang-orang yang tidak bermaju sudah pasti akan menginginkan perubahan yang memihak kepada mereka, supaya kemajuan MFL akan mengikut ‘pace’ mereka.

“Jika kita terus melangkah ke belakang, maka kita tahu bahawa mereka tidak mahu berubah dan tidak mahu menjadi lebih maju,” katanya. - UTUSAN ONLINE