Bertubuh kecil dengan ketinggian 157 sentimeter (cm), Mohd Faiz berkata semangatnya untuk menyumbang bakti kepada pasukan negara tidak akan luntur meskipun ada yang mempertikaikan akan saiz fizikalnya itu.

"Kalau ikutkan saiz saya yang kecil ini ramai orang tidak percaya yang saya boleh bermain untuk Malaysia. Tetapi itu bukan halangan untuk saya.

"Jika selepas ini saya dipanggil semula (bersama skuad kebangsaan), saya akan bermain," katanya kepada pemberita selepas aksi penentuan tempat ketiga dan keempat Piala Airmarine 2019 di Stadium Nasional, Bukit Jalil, di sini, semalam.

Pada aksi itu, Mohd Faiz, 27, memperkenalkan dirinya kepada peminat bola sepak tanah air dengan menampilkan aksi berkualiti tinggi dalam keadaan hujan lebat untuk membantu Malaysia menewaskan Afghanistan 2-1.

Lebih manis, jaringan pada minit ke-43 yang menjadi gol pertamanya dalam penampilan sulung bersama skuad kebangsaan telah membangkitkan semangat pasukan untuk berjuang memburu kemenangan sehingga wisel penamat.

Sebagai rekod, Mohd. Faiz tidak diturunkan ketua jurulatih, Tan Cheng Hoe ketika Malaysia tewas 0-1 kepada Singapura pada aksi separuh akhir, Rabu lepas.

Dalam pada itu, mengulas mengenai jaringannya, Mohd. Faiz dengan sifat rendah dirinya berterima kasih kepada rakan sepasukan dan barisan jurulatih di atas kepercayaan terhadap kemampuan dirinya.

"Memang ada sikit tekanan tetapi sebab dah dua minggu berlatih, jadi saya boleh kawal perasaan itu di dalam permainan. Gol pertama dalam aksi pertama itu mungkin ia adalah rezeki saya," tambah anak jati Pasir Mas, Kelantan itu.- BERNAMA