Pernahkah anda melayari portal SEBENARNYA.MY

Logo Kaji Selidik Pembaca

Pernahkah anda melayari portal SEBENARNYA.MY ?

Pernahkah anda melayari portal SEBENARNYA.MY ?
Sila respon kepada soalan di atas untuk menutup skrin ini

Show result

Khairy mahu gentlemen’s agreement dihormati

KHAIRY JAMALUDDIN (tengah) bersalaman dengan Pengerusi Kumpulan
KHAIRY JAMALUDDIN (tengah) bersalaman dengan Pengerusi Kumpulan SCGM Berhad, Datuk Seri Lee Hock Seng pada penyerahan plak penajaan kepada Sukan SEA dan Para ASEAN Kuala Lumpur 2017 di Putrajaya, hari ini. Turut hadir Ketua Setiausaha Kementerian Belia dan Sukan, Datuk Lokman Hakim Ali (dua dari kiri), Ketua Pegawai Eksekutif MASOC, Datuk Seri Zolkples Embong (kiri) dan Pengarah Urusan SCGM Berhad, Datuk Seri Lee Hock Chai. - UTUSAN/ZAKI AMIRUDDIN

PUTRAJAYA 20 Mac - Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin berharap pihak yang terlibat dengan ‘gentlemen’s agreement’ berhubung peralihan kuasa dalam kepimpinan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) mematuhi perjanjian itu.

Beliau berkata, individu yang terlibat dalam perjanjian itu perlu jujur dan menghormati perkara yang dipersetujui, walaupun ia bukan perjanjian rasmi atau bertulis.

“Ia bukan perjanjian rasmi atau bertulis, tetapi perjanjian yang dibuat secara lisan antara beberapa individu dan saya rasa mereka yang terlibat itu mesti menghormatinya.

“Sekiranya kita rasa kita menghormati perjanjian itu, maka lebih baik kita mematuhi perjanjian tersebut. Bila perjanjian itu bukan perjanjian bertulis, kita tidak dapat memaksa atau menguatkuasakan perjanjian tersebut,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyaksikan perjanjian kerjasama penajaan di antara Jawatankuasa Pengelola Sukan SEA Malaysia (MASOC) dan syarikat pembungkusan plastik, SCGM Berhad di kementeriannya di sini, hari ini.

Presiden BAM, Tan Sri Tengku Mahaleel Tengku Ariff, yang berehat daripada memegang jawatan itu sejak Oktober 2015 sebelum ini membuat perjanjian dengan dua pemimpin tertinggi persatuan tersebut.

Menurut perjanjian itu, Timbalan Presiden Tan Sri Mohamed Al Amin Abdul Majid akan memangku jawatan tersebut sehingga tamat Sukan Olimpik Rio 2016 atau berakhirnya penggal jawatankuasa sedia ada.

Selepas itu, beliau perlu memberi laluan kepada seorang lagi Timbalan Presiden, Datuk Seri Mohamad Norza Zakaria bagi mengisi jawatan presiden.

Bagaimanapun, Al Amin yang turut berminat menduduki kerusi No. 1 badan induk itu menafikan beliau terbabit dengan ‘gentlemen’s agreement’ berkenaan.

Pemilihan BAM dijangka berlangsung pada mesyuarat agung tahunan (AGM) akhir bulan depan.

Sementara itu, menggulas mengenai kejayaan atlet lompat tinggi wanita negara, Yap Sean Yee yang berjaya memperbaiki rekod kebangsaan miliknya, Khairy berkata kejayaan itu memberi petanda yang baik buat Sukan SEA Kuala Lumpur dan sukan olahraga.

“Kita mencatat antara prestasi yang paling buruk di Sukan SEA Singapura 2015. Ramai yang ingin melihat kebangkitan olahraga Malaysia...Saya berharap ianya bermula di Sukan SEA nanti,” katanya.

Atlet pelapis kebangsaan itu mencatat lompatan 1.81 meter pada Kejohanan Olahraga Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Kuala Lumpur (MSSKL) di Kompleks Majlis Sukan Negara (MSN) Setiawangsa semalam untuk mengatasi rekod terdahulu 1.79m yang dilakarkan pada Kejohanan Terbuka Pahang 2015. - BERNAMA

Artikel Berkaitan
Video Pilihan
Artikel Lain