Perkara penting untuk pemuliharaan penyu ialah memberikan pendidikan kepada masyarakat dunia, menjaga habitatnya daripada terganggu dan ancaman semasa penghijrahan mereka.

Ada dua kumpulan spesies penyu terancam ini iaitu yang dipanggil sebagai tuntung dan penyu. Kumpulan tuntung hidup di kawasan sungai, manakala penyu di laut. Selalunya apabila kita berbicara tentang penyu kita selalu merujuk kepada penyu laut yang berhijrah jauh dari negara lain dan bertelur di beberapa tempat di Malaysia.

Ada beberapa tempat penting yang menjadi kawasan pendaratan penyu dan sekarang menjadi tarikan utama pelancong negara. Bagi menarik minat seluruh penduduk di dunia terhadap pemuliharaan penyu, maka Hari Penyu Sedunia dilancarkan dan disambut di seluruh dunia pada setiap tahun.

Seperti sambutan hari-hari lain berkaitan alam sekitar, hidupan liar atau biodiversiti, tujuan sambutan Hari Penyu Sedunia pada 23 Mei setiap tahun, adalah untuk menarik perhatian masyarakat dunia terhadap penyu.

Tujuan sambutan juga bertujuan memberi pengetahuan tentang penyu kepada umum bagi membantu program pemuliharaannya agar terus selamat meneruskan generasinya.

Pengisian sambutan tersebut diisi dengan berbagai-bagai cara seperti sambutan hari-hari lain juga iaitu memberi pengetahuan dan kesedaran awam tentang penyu dari peringkat kanak-kanak hingga ke dewasa dan orang awam hingga penglibatan badan sukarela serta kerajaan.

Program tersebut diisi dengan seminar, membincangkan tentang penyelidikan serta bersama agensi kerajaan dalam penguatkuasaan, dan pemuliharaan penyu serta tuntung. Malaysia juga turut menyambut Hari Penyu Sedunia baru-baru ini.

Di Malaysia, terdapat juga kumpulan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang aktif dalam pemuliharaan penyu. Antara NGO-NGO itu ialah Persatuan Konservasi Penyu Malaysia, Persatuan Pencinta Alam Malaysia (MNS) dan Dana Sedunia Alam Semula Jadi (WWF).

Agensi-agensi ini menjalankan aktiviti berkala sepanjang tahun seperti pendidikan, penyediaan risalah untuk memberikan pengetahuan kepada pelajar tentang pentingnya pemuliharaan penyu, menganjurkan aktiviti sukarelawan pembersihan pantai dan pemantauan pendaratan penyu, bekerjasama dengan semua agensi yang melindungi penyu dan membuat promosi besar-besaran tentang pemuliharaan penyu.

Terdapat banyak aktiviti sukarelawan yang dianjurkan oleh NGO berkaitan bersama penduduk tempatan dan agensi kerajaan seperti Jabatan Perikanan dan agensi pelancongan tempatan serta pihak berkuasa tempatan (PBT).

Antaranya ialah program sukarelawan penyu di Pantai Juara Pulau Tioman yang dianjurkan oleh kumpulan individu, program penyu karah di Melaka yang kendalikan oleh WWF, dan beberapa lagi program sukarelawan di Pulau Redang dan Pulau Perhentian, Terengganu.

Ada juga penglibatan sukarelawan dalam kalangan pelajar dan mahasiswa.

Daripada tujuh spesies penyu yang wujud di dunia, empat spesies penyu ini terdapat di Malaysia. Jenis-jenis penyu yang popular di Malaysia adalah penyu lipas, penyu belimbing, penyu karah dan penyu agar.

Di Malaysia, kawasan utama pendaratan penyu adalah di Rantau Abang, Terengganu dan pernah juga dilaporkan di Johor dan Sarawak. Berdasarkan laporan, populasi penyu ini menurun sehingga 99.9 peratus.

Setiap tahun hanya direkodkan sebanyak empat sarang setahun berbanding pada tahun 1950-an yang merekodkan lebih daripada 10,000 sarang. Penyu ini menuju kepupusan sekiranya tidak dijaga dan dilindungi dengan baik.

Semua pihak seluruh dunia mesti bekerjasama dan mengambil tindakan segera dalam pemuliharaan penyu belimbing ini. Penyu karah atau penyu sisik Eretmochelys imbricata adalah antara yang sering dilihat di perairan Malaysia. Spesies penyu ini juga disenaraikan oleh Konvensyen Antarabangsa Mengenai Perdagangan Spesies Liar Flora dan Fauna Terancam (CITES) dan Kesatuan Antarabangsa Mengenai Pemuliharaan Alam Semula jadi (IUCN) pada tahun 2009 sebagai sangat terancam.

Saiznya antara 70 hingga 90 sentimeter (cm) dengan berat badannya antara 30 hingga 70 kg, selalu dilaporkan bersarang di Pulau Gulisaan dan Pulau Sipadan di Sabah, Kampung Kamunting dan Pulau Upeh (Melaka), Pulau Tioman (Pahang) dan Pulau Redang di Terengganu. Makanan kegemaran mereka termasuklah span di kawasan terumbu karang.

Penyu pulau atau penyu agar Chelonia mydas juga disenaraikan sebagai terancam oleh senarai merah IUCN 2009 dan CITES. Saiz penyu ini antara 90 hingga 110 cm dan berat badannya antara 110 hingga 180 kg. Makanan utamanya adalah rumput laut, alga dan obor-obor. Penyu ini tersebar di kawasan laut tropika.

Di Malaysia penyu ini selalu terdapat bersarang di kawasan pantai Sabah dan Sarawak; Pulau Perhentian, Pulau Redang dan PulauTenggol (Terengganu); Pulau Tioman (Pahang); dan Segari di Perak. Penyu agar ini bertelur sebanyak antara 30 hingga 160 biji selama sembilam hingga 12 hari. Frekuensi bersarang dalam masa tiga hingga lima tahun. Bilangan pendaratan penyu yang sangat berkurang memerlukan perhatian yang lebih daripada semua pihak.

Sejak 1997 lagi, hanya 18 ekor penyu lipas dilaporkan mendarat di Semenanjung Malaysia, penyu belimbing (44), penyu karah (368) penyu agar (3,327). Kita tahu penyu boleh berenang beribu-ribu kilometer. Misalnya dalam kajian penyu agar boleh berenang dari Terengganu ke perairan Filipina dan Indonesia. Penyu belimbing dilaporkan suka di kawasan yang lebih sejuk dan datang ke tempat panas seperti Malaysia untuk bertelur.

Penyu juga boleh menyelam selama dua jam tanpa mengambil udara di permukaan. Penyu selalu bertelur pada tempat yang sama setiap tahun. Secara umumnya di Semenanjung Malaysia, penyu selalu bertelur dalam bulan Mei hingga Ogos bagi penyu belimbing, penyu karah dan penyu pulau (Mac hingga Jun), manakala penyu lipas (April hingga September) setiap tahun.

Secara amnya penyu belimbing bertelur antara 60 hingga 100 biji, penyu karah (130 biji), penyu pulau (antara 100 hingga 140 biji) dan penyu lipas (100 biji) . Penyu boleh bertelur empat atau lima kali setiap musim, berehat di laut sembilan hingga 14 hari sebelum naik bertelur semula di pantai.

Kebanyakan penyu bertelur setiap dua atau tiga tahun. Penyu bertelur pada waktu malam yang lebih sejuk berbanding dengan waktu siang, dan kurang haiwan pemangsa yang memakan telur seperti biawak dan burung.

Waktu malam juga kurang bising dan kurang cahaya.