Kini, selepas lebih setahun berlalu UMNO Pahang telah melonjakkan lagi kehebatannya hingga menjadi pula ‘model’ kepada kerjasama ikhlas dan erat antara parti tersebut dengan Parti Islam SeMalaysia (Pas).

“Kita dah menjalin hubungan yang baik dengan Pas ini, sejak selepas pilihan raya (Umum Ke-14) lagi dan setakat ini – sama ada Pas ataupun UMNO, BN; kita tidak ada apa-apa masalah.

“Saya bersama-sama dengan Pas pun – ada masa-masa tertentu kita duduk semeja berbincang, dan sebagainya. Jadi kerjasama antara Pas dengan UMNO di Pahang ini sangat baik,” kata Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail mengenai kerjasama UMNO/Pas itu.

Segalanya bermula dengan pertemuan santai sambil makan malam antara Wan Rosdy dengan Ahli-ahli Dewan Negeri Pas – tujuh yang hadir daripada kesemua lapan orang; menjelang persidangan Dewan Negeri pertama selepas PRU-14, pada bulan Julai (2018).

Komposisi Ahli Dewan Negeri selain lapan orang dari Pas itu ialah 25 dari BN (24 UMNO dan satu MCA), tujuh dari DAP, dan dua dari PKR; menjadikan kesemua Ahli Dewan Negeri tersebut seramai 42 orang.

Mengenai pertemuan itu terutamanya tentang perkara yang mendorong beliau menganjurkannya kata Wan Rosdy, “Saya cuma ambil cue (petunjuk) daripada apa yang disebut dan ditonjol oleh presiden parti, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi tentang perlunya hubungan baik UMNO/Pas”.

Sejak itulah bermula kerjasama antara kedua-dua UMNO/BN dan Pas, yang turut terbawa ke dalam persidangan Dewan Negeri pertama pasca PRU-14 pada bulan Julai itu dengan kombinasi padu 33 Ahli Dewan Negeri UMNO/BN/Pas berbanding cuma sembilan Ahli Dewan Negeri (tujuh DAP dan dua PKR) di pihak lawan.

Momentum kerjasama itu diperkukuhkan lagi dari hari ke hari sehinggalah ujian pertama terjelma menerusi pilihan raya Kecil (PRK) Parlimen Cameron Highlands pada Januari lepas (2019).

Awal-awal lagi, Pas mengumumkan tidak bertanding bagi memberi laluan kepada calon UMNO/BN untuk menentang satu lawan satu dengan parti lawan – DAP; sebagai membuktikan semangat kerjasama tersebut.

Dan yang membuktikannya lagi ialah, keseluruhan jentera parti tersebut kemudian telah memberikan kerjasama erat dengan undi diberikan kepada calon Pas pada PRU lepas dialih dan diberikan kepada calon UMNO/BN.

Hingga akhirnya calon tersebut, Ramli Mohd Nor memenangi kerusi tersebut dengan majoriti yang tinggi.Signifikannya PRK Cameron Highlands ini pula ialah, ia PRK pertama selepas PRU-14 yang dimenangi oleh BN selepas kecundang pada PRK-PRK sebelumnya di Sungai Kandis, Seri Setia dan Balakong di Selangor, serta Port Dickson di Negeri Sembilan.

Selepas PRK Cameron Highlands, BN memenangi dua PRK berikutnya iaitu di Semenyih, Selangor dan di Rantau, Negeri Sembilan. Dan semua kemenangan ini adalah hasil kerjasama UMNO/Pas.

Tidak terhenti setakat PRK Cameron Highlands, kerjasama UMNO/Pas di negeri ini dilanjutkan lagi dan hanya beberapa bulan kemudian pada 26 April, dianjurkan Himpunan Perpaduan Ummah Pahang.

Ia dihadiri lebih 10,000 orang selain pemimpin utama parti masing-masing – Datuk Seri Mohamad Hassan yang ketika itu menjalankan tugas-tugas Presiden UMNO dan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang

Sehinggalah terkini pada sambutan Hari Raya Aidil Fitri yang Wan Rosdy turut ke Rumah Terbuka Pas kawasan Cameron Highlands dan sehari kemudian, hadir pula ke Rumah Terbuka Ahli Dewan Negeri Beserah, Andansura Rabu.

Pada satu jamuan Hari Raya Aidil Fitri anjuran sebuah jabatan kerajaan Selasa lepas pula, Wan Rosdy juga kelihatan mesra serta berfoto kumpulan dengan Pesuruhjaya Pas Negeri, Rosli Abdul Jabar serta Andansura, yang juga Timbalan Pesuruhjaya Pas Negeri.

Sepertimana kerjasama erat yang terjalin antara kepimpinan kedua-dua parti, begitulah juga yang terserlah di peringkat akar-umbi kerana itulah maka kemenangan diperolehi BN pada PRK Cameron Highlands berkenaan.

“Sebab kita faham bahawa ini adalah soal penyatuan ummah. Dan saya fikir, ahli-ahli UMNO pun faham bahawa kekalahan kita (BN) di lima (5) kerusi Parlimen (sebelum ini) adalah kerana undi antara UMNO dengan Pas itu berpecah.

“Kalau kita gabungkan UMNO dengan Pas ini undinya, kelima-lima Parlimen yang sekarang ini kita kalah – Kuantan, Indera Mahkota, Bentong, Raub dan Temerloh, insya-Allah, kita akan boleh mencapai kemenangan.

Berdasarkan keputusan PRU-14, kelima-lima kawasan Parlimen yang dimaksudkan itu telah dikuasai calon-calon PKR di Kuantan, Indera Mahkota dan Temerloh, serta calon-calon DAP di Raub dan Bentong.

Di Kuantan, calon PKR memperolehi 22,807 undi berbanding calon Pas, 14,696 undi dan UMNO, 13,667 undi yang jika digabungkan menjadi 28,363 undi; di Indera Mahkota, calon PKR mendapat 28,578 undi berbanding calon BN, 17,628 undi dan Pas, 17,515 undi yang jika dicampurkan menjadi 35,143 undi;

Begitu juga di Temerloh, calon PKR meraih 23,998 undi berbanding calon BN, 22,094 undi dan calon Pas, 14,734 yang bila dikumpulkan menjadi 36,828 undi.

Di Raub, calon DAP mendapat 20,659 undi berbanding calon BN, 17,500 undi dan calon Pas, 7,866 undi yang bila disatukan menjadi 25,366 undi; dan di Bentong, calon DAP menerima 25,716 undi berbanding calon BN, 23,684 undi dan calon Pas, 5,706 undi yang bila disekalikan menjadi 29,390 undi.

Dalam pada itupun, kemungkinan pihak lawan khususnya Pakatan Harapan (PH) akan berusaha untuk menggagalkan usaha penyatuan dan kerjasama UMNO/Pas ini memang tidak dapat ditolak.

Maka, persoalan yang menyusul ialah; apakah usaha oleh kedua-dua UMNO dan Pas untuk mengelak pihak berkenaan menggagalkan usaha penyatuan dan kerjasama erat dan ikhlas UMNO dan Pas ini?

“Kita terus buat kerjalah, kita terus buat kerja. Kita tunjukkan keikhlasan kita sebab perkara ini kita tahu; kalau kita bersatu, kita akan menjadi kuat,” jawab spontan Wan Rosdy.