Bulan lalu, konglomerat UMW Holdings Berhad mengumumkan penawaran untuk mengambil alih 50.7 peratus kepentingan majoriti di dalam MBM Resources Bhd., yang dipegang oleh Med-Bumikar Mara Sdn. Bhd., selaku syarikat yang menguasai Perodua pada masa ini.

UMW menawarkan RM2.56 sesaham atau berjumlah RM501 juta, bermakna MBM diberi penilaian RM1 bilion, iaitu 16.36 peratus premium ke atas nilai pasaran semasanya.

MBM memiliki 22.58 peratus kepentingan di dalam Perodua, manakala UMW 38 peratus dan 10 peratus lagi dipegang Permodalan Nasional Bhd. (pemegang saham majoriti UMW) menerusi PNB Equity Resource Corp. Sdn. Bhd.

UMW turut menawarkan RM417.5 juta untuk mengambil alih kepentingan 10 peratus PNB Equity Resource.

Baki 29 peratus kepentingan di dalam Perodua dimiliki Daihatsu Motor Corp sebagai rakan teknikal.

Sekiranya Med-Bumikar menerima tawaran, UMW berhasrat untuk menyahsenaraikan MBM dengan menawarkan harga serupa kepada pemegang saham lain. Tawaran RM2.56 mewakili 13.3 peratus premium kepada harga purata pasaran diwajarkan lima hari sehingga 6 Mac.

Secara ringkasnya, mengambil alih MBM yang dilaporkan mencatat kerugian, akan membolehkan UMW sebagai pemegang saham majoriti mengawal sepenuhnya Perodua.

Berdasarkan laporan-laporan akhbar yang terbaharu, Med-Bumikar tidak bersetuju dengan harga tawaran, dan mahu ia dinaikkan lagi.

Menurut laporan, pemegang saham terbesar di dalam Med-Bumikar adalah agensi kerajaan iaitu Majlis Amanah Rakyat (Mara) dengan 33.04 peratus ekuiti. Bakinya dimiliki oleh 13 lagi pemegang saham individu.

Laporan The Edge menamakan pengerusi MBM, Datuk Abdul Rahim Abdul Halim menguasai 10.52 peratus ekuiti menerusi Prestige Automobiles Services Sdn. Bhd. dan Looi Kok Loon, yang merupakan pengarah urusan MBM sejak 2006 sehingga perletakan jawatannya pada awal 2007. Beliau memiliki 1.62 peratus di dalam Med-Bumikar.

Sebelum itu, mari fahami kenapa UMW yang telah sekian lama menjadi pemegang saham terbesar Perodua sejak 1993 mahu mengambil alih MBM, lalu meningkatkan ekuitinya di dalam Perodua sekarang.

Berikut adalah faktor yang dikumpul oleh Merrepak seperti dinyatakan oleh Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan UMW, Badrul Feisal Abdul Rahim kepada The Edge baru-baru ini:

1. Tidak timbul soal 'baru' kerana rancangan pengambilalihan tersebut sudah wujud beberapa lama tetapi UMW harus mengemaskan permasalahan dalam perniagaan minyak dan gas sejak dua tahun lalu.

2. Ia melibatkan pemisahan syarikat UMW Oil & Gas Corp. Bhd. (UMWOG) dari kumpulan pada Julai 2017. Sebelum itu, UMW memiliki 55.72 peratus kepentingan di dalam UMWOG.

3. UMW merancang untuk melupuskan sembilan perniagaan minyak dan gas yang bukan tersenarai di Bursa Malaysia.

4. UMW kini yakin, kemelut minyak dan gas telah berjaya diatasi dengan kumpulan akan kembali pulih daripada segi prestasi kewangan.

5. Segmen automotif UMW selain Perodua ialah Toyota. Kilang pemasangan di Bukit Raja, Klang bernilai RM2 bilion dijangka siap sepenuhnya tahun hadapan. Kilang itu memiliki kapasiti pengeluaran tahunan sebanyak 50,000 buah dan boleh ditambah menjadi 100,000 buah.

6. Segmen peralatan industri pula amat positif dan dijangka memberi hasil sebelum cukai RM140 juta bagi tahun kewangan ini dan RM200 juta menjelang 2019.

7. Kedua-dua segmen automotif dan peralatan industri menjana RM10.41 bilion terhadap perolehan kumpulan sebanyak RM11.0 bilion pada tahun kewangan 2017.

8. Faktor di atas, adalah pendorong kepada langkah UMW mahu mengambil alih ekuiti MBM dan Perodua.

9. Dalam tahun kewangan berakhir 31 Disember 2016, Perodua mencatat untung bersih RM463.59 juta di atas perolehan RM9.05 bilion dan berupaya membayar dividen RM205.94 juta kepada pemegang saham.

10. Di sebalik isu 'tawaran rendah' yang berkumandang di pasaran, UMW tetap berkeyakinan tawarannya itu adalah 'adil' iaitu premium melebihi 13 peratus.

11. Bagi pemegang saham minoriti MBM, UMW akan menawarkan opsyen pertukaran saham yang ditambat pada RM6.09 setiap satu secara bukan tunai. Ini membolehkan mereka kekal bersama UMW.

12. Inilah peluang untuk mereka bersama konglomerat yang memiliki tiga perniagaan teras berbanding hanya satu di MBM. Inilah yang dimaksudkan 'tawaran adil' kepada para pemegang saham minoriti.

Satu lagi aspek yang perlu diambil kira ialah peranan rakan kongsi Jepun iaitu Toyota dan Daihatsu yang mana UMW berharap mereka akan melihatnya secara positif kerana cadangan UMW ialah melakukan proses konsolidasi pemilikan di bawah satu bumbung bagi memastikan strategi yang konsisten dan kestabilan untuk tahun-tahun mendatang. Bukankah konsolidasi ini juga baik untuk meningkatkan daya saing industri automotif negara?

Tawaran ini tamat tempohnya pada 28 Mac lalu tetapi telah dimohon oleh UMW untuk dipanjangkan sehingga 30 April ini. Langkah ini dilihat positif oleh penganalisis industri kerana kesediaan UMW untuk meneruskan perundingan bersama pihak-pihak berkaitan walaupun telah ditolak pinangan awal.

Secara umumnya, untuk lebih memahami langkah korporat UMW ini, ia adalah termasuk dalam Pelan Strategik PNB 2017-2022 atau Strive-15 yang diperkenalkan pada November 2016 oleh Pengerusinya, Tan Sri Abdul Wahid Omar.

Pelaburan PNB dalam saham-saham tersenarai bernilai RM200 bilion merangkumi lebih 10 peratus daripada nilai modal pasaran syarikat-syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia termasuk UMW Holdings.

Atas faktor ini, penganalisis industri melihat langkah korporat UMW ini menerima sokongan padu PNB sebagai sebuah firma pelaburan terulung di Malaysia dan pastinya tidak akan mengizinkan UMW membuat tawaran yang tidak akan menguntungkan para pemegang saham. Inilah logiknya.

Maka, adalah lebih baik agar MBM memberi pertimbangan sewajarnya dan bersikap lebih terbuka kepada tawaran UMW. Teruskan berunding secara profesional dan rasional untuk tawaran yang menguntungkan kedua-dua pihak.