Apabila mereka diberi mandat untuk menerajui negara maka kebolehan dan kecekapan mereka dalam urusan pemerintahan dan pentadbiran akan dinilai rakyat. Janji-janji ditaburkan semasa pilihan raya dahulu perlu direalisasikan dengan pelbagai kegiatan yang boleh meyakinkan rakyat, walaupun ia sukar dilaksanakan ketika negara berhadapan krisis kewangan.

Sikap keangkuhan dan terlalu berbangga dengan kemenangan perlu dikikis dalam sanubari setiap ahli politik yang diberi jawatan sebagai pemimpin masyarakat dan kerajaan. Muhasabah diri amat perlu supaya sikap angkuh dan bongkak tidak wujud dalam pemikiran dan jiwa setiap pemimpin.

Sikap menghormati orang lebih tua dan berpengalaman dalam hal ehwal pentadbiran dan kemasyarakatan perlu dijadikan sebagai tabiat atau tatasusila keperibadian para pemimpin politik Islam.

Keangkuhan para pemimpin politik Islam sama ada dalam kalangan parti memerintah atau pembangkang semakin hari kian dipertonjolkan kepada masyarakat.

Sikap cabar mencabar sesama sendiri jelas menunjukkan kualiti dan kematangan pemimpin politik umat Islam adalah tidak menepati konsep kepimpinan dalam Islam.

Intisari dan isu-isu dibangkitkan dalam pergeseran sesama mereka lebih menjurus kepada kemusnahan umat Islam dan penghakisan kewibawaan Islam.

Setiap ahli politik umat Islam usah mendabik dada mempertonjolkan diri bahawa kewibawaan dan kehebatan mereka seolah-olah mempunyai persamaan dengan jaguh pemimpin Islam masa silam.

Kelemahan yang terdapat pada diri umat Islam masa kini dalam hal ehwal politik dan pentadbiran hanya dapat dipertingkatkan melalui kerjasama sesama umat Islam walaupun berbeza parti politik.

Sebagai pemimpin muda yang mendapat amanah dari rakyat untuk menerajui negara maka sikap dan tingkah laku dalam arena berpolitik sepatutnya bertepatan dengan harapan rakyat.

Rakyat memilih parti politik tertentu untuk menerajui negara adalah untuk mengembalikan kekuatan umat Islam. Sikap terlalu takut kehilangan jawatan sehingga membelakangi kepentingan umat Islam dalam hal ehwal kepimpinan dan pentadbiran negara perlu dielakkan.

Konsep kepimpinan Islam ialah melantik orang yang layak dan berpengalaman menerajui negara walaupun mereka itu bukan dari parti politik yang sama.

Dalam keadaan kemelut politik umat Islam masa kini maka gabungan antara ahli politik berwibawa tanpa mengira parti politik amat diperlukan bagi menstabilkan hak dan kewibawaan umat Islam masa kini. Oleh itu bersatulah umat Islam tanpa mengira perbezaan parti politik.

PROF. MADYA DR. SAODAH ABD. RAHMAN berkhidmat di Jabatan Usuluddin dan Perbandingan Agama, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).