Mungkin kes yang saya hadapi ini adalah kecil tetapi luahan ini wajar dijadikan iktibar agar LHDN memperbaiki mutu perkhidmatannya.

Kisahnya saya telah mengisi dan menghantar segala borang yang diperlukan untuk mendapatkan surat penyelesaian cukai terhadap apa-apa tunggakan cukai sekiranya ada di sebuah cawangan di Kuala Lumpur di mana fail saya berada.

Setelah menunggu selama 14 hari bekerja, masih tiada apa-apa jawapan daripada cawangan berkenaan lalu saya menghubungi LHDN untuk mengetahui status surat saya.

Rupa-rupanya permohonan saya masih belum diproses dan pegawai audit hanya melakukannya setelah saya menghubungi pihak LHDN.

Setelah surat siap, saya pergi ke cawangan untuk mengambil dokumen diperlukan. Saya agak terkejut dengan jumlah cukai tertunggak yang perlu dibayar sedangkan selama saya isytihar pendapatan, saya layak terima semula cukai terlebih bayar.

Disebabkan tidak mahu ‘pening kepala’ untuk memikirkan apakah puncanya, saya reda sahaja dengan jumlah tersebut kerana menganggap pegawai LHDN sudah tentu mahir dan cekap mengira dan mengaudit pendapatan orang ramai.

Selepas saya meninggalkan cawangan itu, pegawai berkenaan tergesa-gesa menghubungi saya semula dan memberitahu tentang berlaku kesilapan pengiraan cukai tertunggak yang perlu saya bayar. Jumlah itu jauh lebih rendah berbanding apa yang dinyatakan sebelum ini.

Pegawai tersebut memohon maaf atas kesilapan dan mengeluarkan surat yang baharu.

Selang beberapa hari kemudian, pegawai itu menghubungi saya lagi dan memberitahu dia terlupa memasukkan sekali beberapa kiraan cukai tertunggak di dalam penyelesaian cukai saya dan perlu mengeluarkan surat yang baharu.

Apa yang saya kesalkan adalah ketidakcekapan seperti ini benar-benar menyusahkan orang ramai dan LHDN sepatutnya memastikan setiap pegawai yang berkhidmat terlatih dan mahir. Apa yang berlaku agak menyusahkan saya yang perlu berulang-alik untuk urusan tersebut.

Kesilapan kecil seperti ini boleh dielakkan jika mereka yang berkhidmat menjalankan tugas dengan efisyen dan meneliti setiap perkara dengan cekap. Diharapkan pihak LHDN dapat mempertingkatkan mutu perkhidmatan yang lebih baik pada masa akan datang.


MAWAR KECEWA

Gurun, Kedah