Turut berangkat adalah Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail yang juga merangkap Yang DiPertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Perlis (MAIPs) dan anakanda sulung, Puteri Sharifah Khatreena Nuraniah Jamalullail 


Sebagai penyandang kursi tersebut, Prof Mohammed yang merupakan pensyarah di Jabatan Pengajian Quran dan Sunnah UIAM akan menerima geran penyelidikan untuk menjalankan kajian dalam bidang pengajian Islam.

Sejumlah 50 biasiswa juga akan diberikan kepada rakyat Malaysia yang mengikuti pengajian peringkat ijazah kedoktoran di UIAM di bawah inisiatif tersebut.


Dalam titah ucapan pada majlis itu, Tuanku Syed Sirajuddin menitahkan bahawa pelajar yang mendapat manfaat daripada penubuhan kursi itu, sama ada dari negeri Perlis atau negara lain di dunia, perlu memikirkan untuk menyelesaikan pelbagai isu intelektual dan masalah masyarakat.


Baginda bertitah, mereka harus mengelakkan sebarang penglibatan dalam ideologi ekstrem dan sebarang salah guna agama demi fanatisisme.


“Mereka perlu menyerlahkan personaliti dinamik yang telah ditampilkan oleh para sarjana kita dalam menghormati dan mendukung biasiswa yang unggul.


“Beta berharap, dengan mengamati sikap ini, anda akan membawa lebih banyak faedah kepada ummah dan menjadikan usaha ini sebagai contoh di peringkat global,” titah baginda.


Prof Mohammed, 66, yang telah berkhidmat dengan UIAM selama 26 tahun, adalah seorang sarjana tersohor yang telah menghasilkan banyak penulisan akademik mengenai Islam.
Penulisan beliau juga telah diterbitkan dalam beberapa jurnal antarabangsa.


Kursi Jamalullail adalah inisiatif di bawah Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) bertujuan untuk mempromosikan penyelidikan dan pengajian khusus dalam bidang pengajian Islam, Perbankan dan Kewangan Islam Pengajian Bahasa Arab dan Bahasa Inggeris, Pelancongan Islam dan Pendidikan Awal Kanak-kanak. - BERNAMA