Semuanya gara-gara sering melihat ayahnya, Datuk Zainuddin Abd. Rahman, 65, yang menjalankan aktiviti mengimport dan menjual kereta-kereta terpakai, ketiga-tiga mereka akhirnya mula meminati bidang tersebut seterusnya mewarisi perniagaan tersebut.

Memiliki latar belakang pendidikan yang berbeza tidak menjadi alasan untuk mereka memupuk minat dalam profesion yang jarang dikuasai golongan wanita. Zaemah, 36, memiliki Sarjana Audit dari

Universiti of Western Australia kini menjadi juruaudit dalaman di Zaibar Automobile Industries Sdn. Bhd. memberitahu, selaku anak sulung dia perlu memainkan tanggungjawab demi memastikan kelangsungan perniagaan ayahnya itu.

“Sebelum ini saya pernah bekerja di sebuah firma audit tetapi lama-kelamaan saya berfikir kenapa tidak mencurahkan kemahiran dan pengetahuan yang dimiliki ini untuk memajukan empayar perniagaan ayah sendiri,” katanya.

Bagi Adilah, 35, pula dia tidak pernah menyesal menceburi bidang automotif sejak 12 tahun lalu meskipun memiliki Ijazah Undang-Undang dari University of London kerana yakin membantu ayahnya dalam perniagaan tersebut merupakan keputusan yang tepat.

“Pada mulanya saya hanya membantu ketika cuti semester, lama-kelamaan minat itu muncul selepas melihat kehebatan kereta-kereta yang sampai dari luar negara,” ujarnya. Seterusnya, Ilyana, 30, bertindak sebagai

Ketua Pemasaran dan Sumber Manusia bertekad mahu menyambung usaha ayahnya itu dengan Ijazah Perniagaan Antarabangsa dari Murdoch University.

“Ramai yang skeptikal apabila melihat kami tiga beradik meneruskan perniagaan ini. Ada yang beranggapan kami hanya mengejar glamor dan tidak mengetahui apa-apa mengenai kereta mewah,” katanya.

Jelas Adilah, Zaibar Automobile Industries Sdn. Bhd. bermula pada 1982 oleh bapanya dengan mengimport kereta Nissan Datsun daripada sebuah syarikat tempatan.

Dua tahun selepas itu katanya, syarikat yang terletak di Persiaran Kuala Selangor, Shah Alam dekat sini berjaya memperoleh Permit Import (AP) dan berjaya membawa 10 buah kereta terpakai dari Jepun.

“Seperti perniagaan lain, Zaibar Automobile turut mengalami pasang surut. Pada penghujung 1998, perniagaan kami merosot sehingga terpaksa memotong gaji kakitangan dan memberhentikan beberapa jurujual.

“Namun, dengan semangat kekeluargaan kami bangkit semula bersama-sama dan pada 2005 perniagaan kembali kukuh apabila 300 buah AP habis dijual dalam tempoh setahun,” katanya.

Menurut Ilyana, kejayaan itu tidak membuatkan mereka lupa diri sebaliknya melipat gandakan usaha dengan melaksanakan aktiviti pengiklanan di media massa pada 2009.

“Bukan ingin mendabik dada, tetapi sejak tiga tahun lalu Zaibar Automobile berjaya memperoleh 600 AP setahun selain memiliki ratusan pelanggan tetap.

“Strategi perniagaan kami adalah menjadikan para pelanggan seperti kawan rapat dan sentiasa mempertingkatkan pengetahuan baharu mengenai kereta,” katanya.

Bagi Zainuddin yang juga Presiden Persatuan Pengimport dan Peniaga Kenderaan Melayu Malaysia (Pekema), pengalaman 34 tahun mengusahakan perniagaan import kereta terpakai bukanlah tempoh yang singkat.