Bagi membincangkan hal belia berisiko, memerlukan semua pihak berlapang dada dan tidak bersikap defensif.

Saya telah merumuskan terdapat empat perkara asas yang penting dan berkait rapat antara satu sama lain dengan kisah dan pemerhatian yang telah saya perolehi di kerja lapangan menyantuni mat rempit, bekas banduan dan tahanan juvana, pengguna dadah, pekerja seks, pembawa AIDS dan HIV, kumpulan LGBT, streetboys, mat punk, kaki buli dan kaki gaduh. Tidak ketinggalan ialah mereka yang sedang menjalani pemulihan di Sekolah Henry Gurney, Sekolah Tunas Bakti dan juga Sekolah Akhlak.

PERTAMA: AMBIL PEDULI DAN HUBUNGAN BERKEKALAN

Salah satu kelemahan struktur pendidikan kita ialah hubungan dengan guru, terutamanya di sekolah menengah. Mungkin ada kepedulian yang baik, tetapi tidak mudah dikekalkan. Namun orang muda berisiko memerlukan hubungan yang baik dan stabil.

Mereka perlu membina kepercayaan dan mempunyai masa untuk menyampaikan kerumitan, kekecewaan, dan aspek positif kehidupan mereka dalam dan luar sekolah. Hanya selepas mewujudkan hubungan yang kuat, orang dewasa mempunyai platform untuk menjadi sumber mendapatkan nasihat yang berterusan dan dihargai oleh orang muda.

Orang muda tidak akan memberikan kepercayaan kepada orang dewasa berdasarkan peranannya sebagai kaunselor, ahli psikologi, atau pekerja sosial. Kita perlu mendapatkannya dengan membina hubungan.

KEDUA: MATLAMAT YANG BOLEH DICAPAI

Orang muda sering mempunyai kerjaya dan tujuan peribadi yang tidak realistik berdasarkan apa yang mereka pelajari daripada budaya massa. Mereka melihat hal sensasi itu suatu yang istimewa, normal, diingini dan boleh dicapai.

Daripada asas hubungan yang peduli, kita dapat membantu orang muda membentuk karier yang realistik, matlamat peribadi dan pendidikan yang boleh dicapai. Ini tidak bermakna matlamat tidak mencabar.

Matlamat yang paling memotivasi adalah yang berada dalam jangkauan kita jika kita berusaha. Hanya seseorang yang tahu mengenai orang muda dengan baik dan mengambil berat tentang kesejahteraannya dapat membantu membentuk orang muda mencapai matlamat yang boleh dicapai.

KETIGA: REALISTIK, LALUAN YANG DIHARAPKAN

Orang muda tidak mencapai matlamat yang boleh dicapai dengan sendirinya. Seperti kita, orang muda lebih cenderung untuk bergerak ke hadapan apabila mereka tahu bahawa terdapat jalan menuju ke sana.

Bayangkan betapa tidak berguna langsung  Aplikasi Waze atau Google Maps jika mereka membenarkan anda memasukkan titik permulaan dan destinasi tetapi tidak memberi anda peta jalan untuk perjalanan dari satu tempat ke tempat yang lain.

Jadi dengan orang muda, mereka memerlukan bantuan dan bimbingan berterusan daripada orang dewasa untuk membuat laluan realistik, dengan idealnya.

Mereka juga memerlukan seseorang untuk meyakinkan bahawa mereka mempunyai apa yang saya katakan dalam setiap pertemuan dengan orang muda berisiko iaitu kelonggaran dan pengampunan - bermaksud “pengetahuan yang melampaui jalan tidak memusnahkan impian”.

Kita mesti mengenali kesukaran untuk mencuba laluan baru, dan kedua-duanya menyiapkan orang muda untuk halangan dan menyokong mereka apabila mereka menghadapi masalah.

Ini boleh menjadi sangat mencabar, kerana sesetengah tindakan salah orang muda akan melanggar peraturan di sekolah atau mungkin sempadan undang-undang negara.

Peluang kedua wajib diberikan. Maka mereka perlu dipulihkan dan bukan dihukum. Program pemulihan bukanlah yang menyakitkan dan memalukan tetapi biarlah berbentuk pembinaan bakat dan potensi.

KEEMPAT: PENDIDIKAN TIDAK FORMAL DAN KOMUNITI

Dengan semua perbincangan mengenai pentingnya penglibatan dan bina hubungan, mungkin kita perlu ketepikan beberapa hal asalkan orang muda mempunyai perasaan selesa untuk melibatkan diri dan suka membina hubungan.

Perasaan selesa ini hanya hadir apabila orang muda ada peluang menerima penghargaan dan penglibatan positif, dapat meluangkan masa dalam suasana kerja berpasukan, dan mempelajari sesuatu yang baru yang boleh membantu kesejahteraan mereka.

Pemberian baju t,topi dan apa saja yang memaparkan logo atau identiti orang muda akan membuatkan mereka bangga dan rasa ada keterlibatan.

Bagi orang muda yang berada dalam keadaan yang kurang bernasib baik atau berisiko, menghabiskan masa dalam persekitaran yang menarik di sekolah dan selepas sekolah adalah penting.

Adanya aktiviti bina bakat dan potensi yang dikaitkan dengan sekolah dan komuniti, seperti persatuan belia, pengakap, kelab kompang, pasukan bolasepak, termasuk kelab berasaskan kaum dan agama akan memberikan lebih banyak peluang bagi orang muda untuk membina hubungan positif dengan orang dewasa yang peduli kepada mereka dan rakan sebaya yang menyokong.

Satu ciri unik mentor atau orang dewasa dalam pendekatan luar waktu sekolah atau dalam komuniti ialah mereka sering dapat membantu orang muda memahami  dan mempelajari peraturan dalam apa jua keadaan.

Mentor atau orang dewasa di dalam komuniti boleh diposisikan dengan lebih baik untuk berkomunikasi dengan jelas kepada orang muda mengenai kemungkinan akibat daripada tindakan mereka dan tingkah laku yang perlu mereka ubah, dan bagaimana untuk mengubahnya.

Selain itu, mereka dapat memberikan maklum balas tentang bagaimana kemajuan orang muda supaya mereka dapat bergerak dengan semangat serta adanya penambahbaikan.

Orang dewasa yang menyayangi  orang muda di dalam komuniti  sering mempunyai pemahaman yang lebih baik tentang kehidupan orang muda dan dapat membantu mereka mencari tempat perlindungan yang selamat  apabila menerima ancaman persekitaran negatif.

Berdasarkan empat  ramuan yang saya kongsikan itu, dapatlah saya nyatakan di sini bahawa sudah tiba masanya hal-hal kerja mengurus orang muda atau belia ini diberikan kepada pekerja belia atau youth worker yang terlatih dan professional.

SIAPAKAH PENGAMAL KERJA BELIA?

Pengamal kerja belia atau pekerja belia adalah individu yang terlibat menyediakan suasana untuk perubahan, membimbing, melibatkan diri dalam proses membuat keputusan serta membina jaringan perhubungan dengan pelbagai pihak.

Pekerja belia juga menyokong orang muda dalam pembangunan personel, sosialisasi dan menjadi anggota masyarakat yang berguna.

Pekerja belia mempunyai kualiti kejujuran, keterbukaan dan empati, bertoleransi, kemahiran komunikasi berkesan, kreatif, bijak menguruskan tekanan dan boleh menyesuaikan diri dengan sebarang keadaan.

Menyedari kepentingan pengamal kerja belia dalam pembangunan belia di Malaysia, pekerja belia hendaklah mempunyai profesionalisme yang tinggi dan diberi ruang untuk dilibatkan secara langsung dengan kumpulan sasar.

Untuk itu, sudah tiba masanya pekerja belia turut berada di setiap sekolah  dan institusi dalam masyarakat seperti rumah ibadat, pusat kerjaya bagi membantu mengerakkan aktiviti pendidikan tidak formal dan kesejahteraan komuniti.