Program itu melibatkan 25 fasilitator dari UniKL-MIIT iaitu enam anggota perwakilan pelajar sesi 2018/2019, 11 orang dari kelas MPU 2232 - Interpersonal Skills (L03), tujuh orang dari kelas IMD 22603 - Typography (L01) dan seorang dari sekretariat UniKL MIIT, dengan Malik Fadzil Sulaiman bertindak sebagai pegawai pengiring.

Bagi pihak pelajar pula, seramai 87 orang terlibat iaitu 74 dari SMK Bukit Tinggi manakala 13 orang lagi dari SMK Sri Layang.

Barisan fasilitator yang diketuai Muhammad Taufiq Alimin Ahmad Puat mula berkumpul seawal pukul 7 pagi bagi melakukan kerja-kerja membersihkan dewan dan membuat persiapan sebelum program bermula. Beliau turut memberikan taklimat kepada para peserta mengenai perjalanan program.

Para peserta kemudiannya dibahagikan kepada beberapa unit bagi melakukan latihan dalam kumpulan (LDK). Pembahagian para pelajar ini dibuat lain daripada kebiasaan apabila mereka diasingkan dalam kumpulan mengikut saiz kasut dan bulan kelahiran. Terdapat 10 buah kumpulan dan setiap kumpulan mempunyai seorang fasilitator.

LDK pertama yang diminta mereka melakukannya, adalah membina bangunan menggunakan 20 helai kertas A4 dan segulung ‘sellotape’ dalam masa 30 minit.

Ini diikuti dengan sesi ‘Apa Itu UniKL’ yang dikendalikan oleh moderator, Muhammad Aiman Mohd. Sharif, bertujuan memperkenalkan sedikit-sebanyak tentang UniKL kepada semua peserta.

Selepas rehat dan makan tengah hari, mereka kembali duduk dalam barisan kumpulan masing-masing bagi mengikuti slot selingan iaitu ‘Che Ton Habaq’ untuk menarik semangat pelajar semula. Ini disusuli dengan sesi ‘Kau, Aku & Dia’ bertujuan memberikan kata-kata semangat kepada para peserta.

Ada pelajar yang meluahkan perasaan masing-masing, ada juga yang bertanyakan tentang alam universiti, dan tidak kurang berkongsi masalah dalam pelajaran.

Sesi 'Cermin Diri' yang dikendalikan oleh Muhammad Taufiq Alimin mengundang air mata apabila para peserta terkesan dengan perkongsian beliau dan nasihat yang diberikannya agar mereka belajar bersungguh-sungguh, selain menghormati dan menghargai ibu bapa sementara mereka masih ada.

Bagi menghilangkan rasa sedih dan mengembalikan keceriaan peserta, aktiviti PMD 2018 diakhiri dengan tarian zumba beramai-ramai diiringi lagu kumpulan K-pop Twice iaitu TT.

Kesimpulannya, PMD 2018 berjalan lancar dan dianggap berjaya apabila mendapat kerjasama pelajar dari segi disiplin yang terkawal dan penglibatan aktif mereka dalam setiap aktiviti yang dijalankan.