Seperti juga dirinya yang mempunyai ramai peminat, sebagai penyanyi legenda yang mempunyai pengikut tersendiri pastinya memberikan nilai tambah kepada gabungan mereka dengan suatu persembahan yang akan menjadi memori.

“Sudah tentu saya mahu berkolaborasi dengannya kerana dia seorang legenda dan sifu dalam industri muzik tempatan. Ini pilihan yang tepat,” kata Jamal yang juga terkenal dengan jolokan Raja Pop Malaysia.

Mengakui dia juga teringin untuk menjalinkan kerjasama dengan penyanyi Wany Hasrita di pentas yang sama, bagaimanapun perancangan tersebut tidak menjadi.

“Saya tengok dia banyak cover lagu saya dalam YouTube seperti Rayuan Maut serta Kekasih Awal dan Akhir dan merasakan itu satu idea baik untuk menjemputnya menyertai konsert ini. Malangnya pengurusan Wany Hasrita tidak lepaskannya.

“Kemudian kawan mencadangkan nama Cassidy Anderson yang selalu menyanyikan lagu-lagu saya dan dia petah berbahasa Melayu. Dia turut menyanyi lagu Aku Penghibur dan Sandarkan Pada Kenangan.

"Saya tertarik untuk bawa dia dalam konsert ini bagi menggantikan Wany,” kata Jamal yang mengundang penyanyi Australia itu untuk menjadi artis pembuka tirai.

Bercerita tentang persiapan Konsert Duo Legenda, Jamal akan menyajikan satu segmen santai bersama-sama M. Nasir.

“Untuk segmen santai ini, kami akan bercerita tentang perkara orang jarang dengar dan mengimbau nostalgia kami sewaktu pertama kali bertemu di Lion Studio, Singapura.

"Saya dulu suka nyanyi lagu-lagu ciptaan M. Nasir untuk Flybaits malah ketika menjuarai Bintang RTM pun saya menyanyi lagu ciptaan M. Nasir, Senandung Semalam,” katanya yang turut menyimpan impian untuk berduet Datuk Awie dan Amy Search.

Lamar Tun Siti Hasmah

Dalam pada itu, Jamal berkata, pada malam ketiga persembahan (22 Disember), satu segmen istimewa yang menampilkan isteri Perdana Menteri, Tun Dr. Siti Hasmah Mohd. Ali sebagai tetamu khas.

Katanya, Dr. Siti Hasmah begitu teruja dan terus menyatakan persetujuan apabila dia melamarnya untuk bermain biola pada konsert itu.

“Sewaktu perjumpaan, beliau pegang tangan isteri saya tak lepas-lepas. Duduk berbual macam anak beranak. Saya senang dapat bertemu dengan beliau tanpa perlu prosedur yang ketat,” katanya.

Bakal mengiringi lagu Gubahanku yang akan dinyanyikan secara duet dengan gesekan biola, segmen itu juga bertujuan untuk mengutip dana bagi mereka yang memerlukan.

“Segmen khas ini akan dijual secara santai kepada pihak korporat yang sanggup membeli dan kutipan akan disalurkan kepada orang yang memerlukan dan anak yatim.

“Kami tidak menetapkan jumlah kutipan, semua itu terpulang kepada pihak penaja, Shahpadu yang akan menghantar jemputan khas kepada pelanggan mereka.Tugas saya menghiburkan,” katanya.

Berbeza tapi ada persamaan – M. Nasir

BUKAN tidak pernah bekerjasama sebelum ini, namun Konsert Duo Legenda merupakan kolaborasi julung kalinya buat mereka dan akui Datuk M. Nasir, 61, dia berbesar hati menerima pelawaan Jamal Abdillah kerana sudah lama mengenali penyanyi itu.

Mengakui bukan sikapnya bergandingan dengan rakan artis, namun berbeza dengan Jamal kerana biarpun hala tuju muzik mereka berbeza, tetapi mereka mempunyai persamaan dari segi pengalaman dan pemikiran.

Menyingkap semula pengenalan mereka, kata M. Nasir, semuanya bermula apabila Jamal bergelar juara Bintang RTM 1979 menerusi lagu Senandung Semalam, dendangan kumpulan Alleycat yang dicipta oleh M. Nasir.

Kata M. Nasir, pada waktu itu, lagu Senandung Semalam yang dimuat dalam album Melayu pertama Alleycat kurang mendapat sambutan di Malaysia berbanding di Singapura.

"Bagaimanapun selepas Jamal mendendangkan lagu tersebut pada pertandingan itu, lagu tersebut terus melonjak.

“Kerjasama kami diteruskan untuk filem Azura dan ketika itu baru saya dapat bertemu dengan Jamal. Azura merupakan lagu pertama ciptaan saya untuk Jamal yang dirakam di Lion Studio, Singapura,” katanya yang turut mencipta lagu Sandarkan Pada Kenangan untuk filem Azura, lakonan Jamal.

Sering berkolaborasi di pentas yang dianjurkan oleh pihak RTM, malah dia juga pernah menjemput Jamal sebagai penyanyi undangan pada salah satu konsertnya.

“Dia seorang penyanyi balada yang punya kedudukan tinggi dalam genre ini. Saya yakin ramai yang akan menonton kerana mahu melihat Jamal menyanyi. Dia tidak perlu gimik untuk tarik perhatian ramai,” katanya.

Menyentuh tentang perkembangan terkini, kata M. Nasir, dia sedang menyiapkan single baharu.

Jelasnya, dia mengambil masa yang lama kerana perlu meneliti minat pendengar sekarang.

“Dunia hiburan sudah berubah. Saya perlu hasilkan lagu kontemporari agar seiring dengan kehendak semasa.

"Saya tak terlalu ikut gaya sekarang tapi saya sedar untuk memasarkan lagu-lagu ciptaan saya pada masa ini adalah satu cabaran.

“Sebenarnya kita tak boleh baca kehendak orang sekarang yang begitu terikat dengan dunia sosial media.

"Ada yang pandai manipulasi lagu tersebut untuk tular dan saya tak akan ikut cara itu. Saya lebih suka menitikberatkan kualiti,” katanya.