Walaupun tidak mengetahui penyakit sebenar yang dialami anak ini, pandangan matanya seolah-olah ‘memberitahu’ dia sedang menanggung penderitaan yang maha hebat.

Ternyata telahan pandangan tidak salah kerana sebaik sahaja ditanya apakah penyakit yang dialami, ibunya, Fazilah Mohd. Yusoff, 48, memberitahu anak bongsunya itu menderita tiga jenis penyakit, iaitu cystic fibrosis (fibrosis sista iaitu penyakit peparu kronik), kencing manis, dan masalah penghadaman.

Ketiga-tiga penyakit itu telah ‘menghuni’ dalam tubuh Siti Nur Maisara Mohd. Yusoff , sejak dia berusia empat bulan lagi.

Sejak itu juga, dia yang kini berusia 14 tahun, bergantung hidup dengan 12 jenis ubat yang perlu diambil empat kali sehari.

Melihat caranya menelan ubat dengan begitu senang malah ada yang ditelan tiga biji sekali gus, menunjukkan bahawa rutin tersebut sudah sebati dengan dirinya.

Tidak pernah menghadapi masalah untuk menjalani ‘rutin’ tersebut, Fazilah bersyukur kerana anaknya kini senang dijaga dan tidak banyak kerenah jika hendak dibandingkan ketika dia masih kecil.

“Alhamdulillah, Baby (panggilan untuk Siti Nur Maisara) hari ini senang dijaga dan mendengar kata, mungkin juga sebab dia sudah besar dan mula faham dan mengerti apa yang berlaku pada dirinya.

“Begitupun, adakalanya dia meragam juga, biasalah bagi anak belasan tahun sedangkan kita yang tua juga ada perangai pasang surut.

“Cuma apa yang membuatkan saya susah hati apabila dia teringin makan makanan yang berminyak seperti ayam goreng.

“Dia perlu berpantang dengan makanan yang berminyak, walaupun ada ketikanya saya berikan juga sedikit kerana tidak sampai hati,” ujarnya ketika ditemui di kediamannya di Taman Melati, Gombak, Selangor, baru-baru ini.

Video oleh MARIATUL QATIAH ZAKARIA

Bercerita lebih lanjut mengenai keadaan anaknya itu, ibu tunggal itu menjelaskan, Siti Nur Maisara tidak mampu menguruskan keperluan sendiri tanpa dibantu oleh orang lain.

Pergerakan anak remaja itu terbatas kerana saraf tangannya sudah mati, di samping perlu dipimpin untuk bergerak disebabkan tubuhnya lemah dan keadaan paru-paru yang semakin kronik.

Disebabkan masalah itu juga, dia yang sepatutnya bersekolah di tingkatan dua, hanya mampu terbaring lesu di rumah sambil ditemani kakak-kakaknya.

Bukan itu sahaja, masalah penghadaman yang dihadapi menyebabkan perut Siti Nur Maisara ditebuk untuk dipasang alat yang membolehkan susu disalurkan melalui tiub terus ke bahagian perutnya.

Ini kerana, dia tidak boleh minum susu terus melalui mulut.

Tidak cukup dengan penderitaan tersebut, bahagian bahunya turut ditebuk dan disambungkan wayar untuk membolehkan segala rawatan atau pemberian ubat dilakukan di situ.

Fazilah yang hanya bekerja separuh masa di pusat beli belah sebagai jurujual produk Tupperware, sekadar memperoleh RM40 sehari.

Beritahu Fazilah lagi, sekiranya kesihatannya baik dia mampu memperoleh sehingga RM1,000, tetapi jika sebaliknya hanya sekadar RM500 sebulan.

Ini membuatkan perbelanjaan sentiasa dicatu bagi memastikan mencukupi terutama bagi membeli susu khas, tiub (minuman), beg susu dan lampin pakai buang.

Setakat ini, Fazilah menerima bantuan bulanan daripada Baitulmal Selangor sebanyak RM400 untuk perbelanjaan harian serta sewa rumah RM94, manakala Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) menyumbang RM150 sebulan dan perbelanjaan perubatan serta rawatan doktor ditanggung sepenuhnya oleh pihak hospital.

“Sebulan saya perlukan lebih kurang RM2,000 untuk membeli susu khas, carborie (glukos), keperluan mesin susu (beg susu), kelengkapan perubatan (jarum insulin, plaster), dan pampers.

“Itu belum termasuk membeli tiub (minuman) yang perlu diganti baharu setiap enam bulan hingga setahun sekali, yang mana harganya mencecah RM800.

“Selain itu, saya juga perlu mempunyai wang kecemasan bagi membayar teksi sekiranya Baby perlu dibawa ke hospital untuk mendapatkan rawatan,” katanya lagi.

Disebabkan kesempitan hidup, Fazilah bersama dua lagi anaknya yang turut menghidap penyakit kencing manis, adakalanya terpaksa mengikat perut.

Begitupun, keluarga ini reda dengan takdir yang ditentukan Tuhan dan tidak pernah putus berdoa supaya diberikan kekuatan menghadapi dugaan, selain berharap mereka semua sembuh daripada penyakit yang dideritai.

Bagi Siti Nur Maisara, yang hanya diramal mampu hidup sehingga usia 20 tahun, tidak hanya teringin bersekolah dan bermain bersama rakan-rakan, malah mengimpikan untuk melawat Menara Taming Sari di Melaka dan berjumpa artis pujaannya Fattah Amin dan Black.