Ketua jurulatihnya, Wazi Abdul Hamid berkata, peluang melihat sendiri remaja yang rela hati keluar dari kepompong kehidupan ‘mat rempit’ adalah sangat positif.

“Kita ‘turun padang’ bersama-sama mereka bagi memberi bantuan dari aspek keselamatan jalan raya. Antaranya, teknik menunggang motosikal dan menggunakan brek yang 
sesuai serta mengadakan sesi latihan membawa motosikal bersama mereka,” katanya kepada S2.

Wazi berharap kem seperti itu dapat diperbanyakkan supaya remaja yang terjebak tidak dihukum masyarakat dengan gelaran ‘mat rempit’

“Apabila digelar sebegitu, kebanyakan masyarakat mula memandang serong, seolah-olah mereka nakal dan tidak baik. Pandangan masyarakat itu perlu diubah kerana mereka sekadar bermain motosikal dan hanya segelintir sahaja melakukan aksi berbahaya di jalan raya.

Wazi menambah, kebanyakan mereka sudah mempunyai asas membawa motosikal namun, tidak mementingkan aspek keselamatan di jalan raya.

“Mereka memang raja di jalan raya. Semestinya mereka pandai menunggang motosikal. Bahkan, mereka juga tahu tentang aspek keselamatan. Namun, apa yang cuba ditekan dalam program ini, mereka akan dilatih menunggang motosikal secara profesional.

“Selain itu, mereka juga tidak mempunyai lesen. Mereka juga tidak mengambil berat tentang keselamatan jalan raya,” katanya ketika ditemui S2.

Atas dasar tanggungjawab terhadap remaja berdarah muda terbabit, Program Permata Negara diwujudkan bagi menempatkan remaja yang terlibat dengan lumba motosikal haram atau ‘mat rempit’ menjalani proses pemulihan.

Program yang bermula pada Januari 2010 itu menyasarkan remaja berusia antara 17 hingga 25 tahun.

Ketua Pusat Pemerkasaan Remaja (PERKASA) UKM, Dr. Nasrudin Subhi berkata, KEM [email protected] dengan kerjasama Bahagian PERMATA, Jabatan Perdana Menteri itu merupakan program intervensi berkonsepkan kem untuk meningkatkan potensi diri remaja yang terjebak dengan tingkah laku berisiko dan aktiviti kumpulan bermotosikal.

“Kem yang dikhaskan kepada golongan ‘mat rempit’ itu dilihat sebagai permulaan untuk mereka menjalani program intervensi ala kem selama dua minggu 
bagi menjalani proses pemulihan, selain menambah kemampuan mereka dari segi kepimpinan dan jati diri,” katanya.

Sehingga kini, program yang sudah mencapai siri ke-10 itu melibatkan penyertaan seramai 300 orang yang terdiri daripada remaja berisiko.

Menariknya kali ini, seramai 30 ‘mat rempit’ dari seluruh negara terlibat dalam aktiviti kem yang diadakan di Pusat Latihan Kor Polis Tentera (Pulapot), Jalan Genting Klang, Kuala Lumpur.