Namun, disebabkan tanggapan umum masyarakat yang sering ‘disuap’ dengan imej sedemikian, hampir kesemua masyarakat memberi label yang sama kepada penunggang motosikal.

Mat rempit selalunya mempunyai sikap kurang baik seperti ‘keras kepala’ terhadap undang-undang, berbeza mereka yang digelar mat motor yang selalunya lebih prihatin.

Tidak dapat dinafikan mereka digelar sedemikian kerana gelaran yang diberi media massa dan bukan perkataan yang direkodkan di dalam kamus.

Jika kita perhatikan,golongan ini suka kepada kebebasan, tunjuk lagak dan bergerak secara berkumpulan. Kebanyakan motosikal yang digunakan adalah jenis ‘kapcai’ atau motosikal kecil yang telah diubah suai enjin supaya lebih berkuasa.

Tiada mat rempit yang bergerak solo atau bersendirian. Golongan ini boleh dilihat berkonvoi secara berkumpulan sebelum mengenal pasti tempat berlumba di jalan yang sesuai.

Lihat sahaja pada malam minggu, deretan motosikal mula mengerumuni jalan terutama lebuh raya yang agak lenggang mulai detik 12 malam. Lagak ngeri mereka seperti ‘superman’ menanti maut seakan-akan tidak diendahkan remaja ini.

S2 berpeluang mendekati beberapa ‘mat rempit’ yang menghadiri Kem [email protected] baru-baru ini. Seorang peserta yang hanya mahu dikenali Faizal, 18, mendapat lebih 30 saman sejak empat tahun lalu kerana tidak mempunyai lesen. Beliau menganggap lesen memandu ‘agak leceh’ untuk diambil.

“Saya malas untuk mendapatkan lesen. Selain kos membuat lesen yang amat mahal, saya juga difahamkan ujian komputer yang dijalankan agak susah.

“Ibu ada memarahi saya, namun, saya anggap itu perkara biasa. Gaji yang saya dapat tidak begitu banyak. Jadi, mengambil lesen motosikal bukan keutamaan saya,” jelasnya kepada S2.

Faizal yang sudah pandai membawa motosikal sejak berusia 14 tahun memberitahu, selain kekangan kewangan, 
dia tidak berhajat mengambil lesen dalam waktu terdekat 
ini.

“Saya sedar bahaya di jalan raya tetapi kemungkinan selepas ada waktu dan kewangan kukuh, saya akan ambil lesen tersebut,” katanya yang bekerja sebagai mekanik.

Dia yang menanggung tiga adik beradiknya serta ibu mengambil keputusan untuk mengikuti kem ini kerana mahu mengubah diri dan keluarga.

“Saya anggap menjadi ‘mat rempit’ tiada masa depan. 
Aktiviti itu juga tidak berfaedah. Jadi, saya sertai kem ini 
dengan niat untuk mengubah kehidupan.

“Bagi saya, kem ini sangat sesuai untuk semua remaja. Selain ketahanan fizikal dan rohani, kami berpeluang mendapat tunjuk ajar daripada pihak Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Motowazi,” katanya yang menamatkan persekolahan pada usia 14 
tahun.

Hanya mampu meneruskan pelajaran sehingga tingkatan empat, Iwan, 19, memberitahu, dia menggunakan hasil bekerja sendiri untuk membeli sebuah motosikal bagi kegunaan harian.

“Saya terpengaruh dengan rakan sebaya yang sering membawa motosikal secara berkonvoi dan menyertai perlumbaan di lebuh raya. Kadang kala terfikir juga kesan buruk menyertai aktiviti tidak berfaedah itu,” katanya.

Selain mahu keluar daripada kehidupan tersebut, Iwan bercita-cita untuk memiliki bengkel motosikal sendiri pada masa depan.

“Saya tahu tentang kem ini melalui bapa saudara dan disokong oleh keluarga untuk menjalani kehidupan lebih baik dan mempunyai perniagaan sendiri nanti,” katanya.

Iwan yang sedang melanjutkan pelajaran di peringkat sijil di Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) menganggap kem tersebut mampu menarik minat peserta yang mengikuti program tersebut selama dua minggu.

“Ada yang beranggapan kem seperti ini membosankan. Namun, saya sangat seronok mendapat ilmu baharu, selain mahu mengubah diri menjadi lebih baik,” katanya.

Seorang lagi remaja yang ditemui, Azman, 17, memberitahu dia digelar ‘mat rempit’ kerana gemar menyertai perlumbaan di litar memandu yang sebenar.

“Walaupun saya berlumba di trek perlumbaan yang disediakan namun, mereka tetap menggelar saya ‘mat rempit’ kerana saya banyak menghabiskan masa bermain dengan motosikal,” katanya.

Dia yang memiliki Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap Tiga dalam jurusan membaiki motosikal memberitahu, dia mahu keluar dari kepompong kehidupan yang digelar ‘mat rempit’ dan menjadi orang berguna.

“Kem seperti ini sangat bagus untuk remaja yang mahu mengubah kehidupan yang lebih baik. Selain modul yang menyentuh semua aspek, program ini bertepatan dan sangat berbaloi,” katanya 
yang bercita-cita menjadi 
tenaga pengajar di Institut Kemahiran Mara (IKM) satu 
hari nanti.