Namun menceburi dunia perniagaan bukan mudah seperti disangka. Perniagaan yang dijalankan seperti membekalkan barangan kepada agensi dan membuka kedai makan gagal bertahan lama.

Tidak mahu berputus asa, Sarudin mencari peluang untuk bertapak dalam perniagaan kosmetik bersama isterinya, Wan Marina Wan Musa, 37, pada 2015.

Usahanya dalam dunia perniagaan kosmetik sejak enam tahun lalu membuahkan hasil. Bagaimanapun, minat mendalam terhadap perniagaan makanan mendorong siswazah Kolej Profesional Mara ini melibatkan diri dalam perusahaan pekasam daging.

“Walaupun perniagaan kosmetik yang diusahakan bersama isteri mulai diterima ramai, namun saya buat keputusan untuk mencari peluang dalam industri makanan yang menjadi minat saya.

“Dalam mencari produk makanan yang mempunyai identiti Kedah, saya akhirnya memutuskan untuk menghasilkan dan memasarkan pekasam daging.

“Ini kerana penyediaan pekasam yang diperap dengan beras goreng sudah lama terkenal dalam kalangan masyarakat di utara Semenanjung, khususnya di Kedah. Permintaan tinggi dari negeri lain turut mendorong saya membuka perniagaan ini,” katanya ketika ditemui S2 di Alor Janggus, Alor Setar, Kedah baru-baru ini.

Menurut Sarudin, dia memilih untuk memulakan perniagaan pekasam daging kira-kira dua tahun lalu selepas yakin makanan yang sinonim dengan penduduk negeri Kedah itu mempunyai potensi untuk dipasarkan.

Pengasas jenama Pekasam Daging Ori itu memberitahu, pekasam ikan air tawar seperti puyu dan lampam sudah begitu sebati dalam menu ‘orang utara’, tetapi itu tidak menghalangnya memasarkan produk pekasam berasaskan daging lembu sebagai satu kelainan.

“Saya memilih untuk menjalankan perniagaan pekasam kerana pasaran masih luas, ditambah pula terdapat pelbagai variasi pekasam. Pekasam Kedah yang menggunakan serbuk beras mendapat permintaan ramai.

“Selepas sebulan membuat eksperimen, barulah saya mendapat resipi tepat bagi memastikan pekasam daging yang dihasilkan rangup di bahagian luar, namun isinya lembut dan tidak liat setelah digoreng.

“Hanya tiga bahagian daging lembu iaitu topside, chuck tender dan knuckle digunakan bagi menjamin kualiti produk pekasam daging kami tidak liat,” ujarnya yang telah berjaya menembusi pasaran seluruh negara.

Katanya, dia juga perlu memastikan daging lembu yang diperap dengan beras goreng serta bahan-bahan lain termasuk herba mengikut sukatan yang ditetapkan bagi memastikan rasa Pekasam Daging Ori tidak ‘lari’.

Sarudin memberitahu, dia mampu menghasilkan kira-kira 200 bungkus pekasam dengan penggunaan kira-kira 20 kilogram daging lembu setiap hari.

“Pada masa ini, saya mempunyai 20 ejen yang aktif di seluruh negara. Memandangkan proses membuat pekasam daging dibuat secara manual, maka pasaran Pekasam Daging Ori terhad di dalam negara sahaja.

“Tidak dinafikan produk Pekasam Daging Ori mendapat permintaan di luar negara seperti Brunei, namun saya masih mencari kaedah untuk menambah hasil pengeluaran tanpa menjejaskan kualiti produk,” katanya.

Orang ramai yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang produk Pekasam Daging Ori, boleh ikuti laman Facebook milik Pekasam Daging Ori.