Ketua Pegawai Eksekutif Bank Islam, Khairul Kamarudin berkata, sebanyak 269 keluarga telah menerima manfaat daripada program tersebut.

Menurut beliau, projek ber­kenaan dilaksanakan melalui penyaluran sumbangan zakat untuk membina dan membaik pulih rumah keluarga terpilih yang kurang bernasib baik.

“Kenaikan harga rumah di pasaran telah menyukarkan lagi rakyat yang berada di bawah garis kemiskinan untuk memiliki rumah.

“Bank Islam peka dan prihatin terhadap situasi yang berlaku dan berusaha untuk membantu golongan ini memiliki tempat yang selamat untuk berlindung,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Menurut Khairul, baru-baru ini Bank Islam telah membina empat rumah baharu di Yan, Kedah untuk diberikan kepada keluarga yang layak.

Katanya, bantuan berkenaan disampaikan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom dalam majlis pengumuman pembukaan pusat perkhidmatan Bank Islam cawangan Sungai Limau.

Beliau berkata, cawangan Sungai Limau merupakan yang ke-149 di Malaysia dan ke-14 di Kedah.

“Cawangan ini dijangka beroperasi pada Jun ini selepas pembukaan cawangan Sik pada Mei ini.

“Bank Islam akan meluaskan perkhidmatan perbankan Islam kepada lebih 70,000 penduduk di sekitar Yan apabila cawangan baharu ini dibuka kelak,” kata beliau.