Menteri Kewangan II, Datuk Johari Abdul Ghani berkata, dakwaan kadar cukai itu akan dinaik­kan dua peratus kepada lapan peratus yang bertebaran di media sosial ketika ini adalah tidak benar.

“Tidak benar. Tiada perkara (menaikkan cukai GST) seum­pama ini,” katanya kepada media selepas perasmian Muslim World Biz kali ketujuh di sini hari ini.

Yang turut hadir Pengerusi Permodalan Nasional Berhad (PNB), Tan Sri Abdul Wahid Omar; Pengerusi OIC International Business Centre, Tan Sri Elyas Omar dan Pengerusi Muslim World Biz kali ketujuh, Muhammad Raja Talib Raja Mohamad Abdullah.

Sebelum ini, banyak khabar angin terutama dalam media sosial tentang kerajaan akan mengumumkan kenaikan cukai GST kepada lapan peratus dalam pembentangan Bajet 2017 pada Jumaat ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga Menteri Kewangan akan membentangkan Bajet 2017 di Parlimen, yang menekankan kepada kesejahte­raan rak­yat.

Bagi tempoh Ja­nuari hingga 10 Oktober tahun ini, kerajaan telah berjaya mengutip RM29.34 bilion GST, berban­ding RM27.93 bilion bagi tempoh sembilan bulan pertama tahun pelaksanaannya.

Semalam, ketika menjawab soalan Datuk Seri Abdul Hadi Awang (Pas-Marang) pada persidangan Dewan Rakyat, Johari memberitahu, kerajaan telah menyediakan pelbagai pakej bantuan pelaksa­naan GST untuk memastikan impak minimum kepada rak­yat termasuk pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) dan mengurangkan kadar cukai individu iaitu sebanyak satu pe­ratus hingga tiga peratus.

Jelas Johari, jika dibandingkan dengan negara ASEAN yang lain, kadar GST di Malaysia masih lagi rendah dan banyak barang dikenakan kadar sifar seperti ubat-ubatan dan produk atau perkhidmatan berkaitan pendi­dikan.

“Namun, ada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan industri yang meminta kita untuk menambah senarai kadar sifar tetapi apabila Kementerian Kewangan mengkaji perkara ini didapati sebanyak 80 hingga 90 peratus digunakan oleh industri dan bukannya pengguna,” katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata, Malaysia mampu mencapai bajet seimbang menjelang 2020 di sebalik persekitaran ekonomi tidak menentu sekiranya berupaya mengekalkan perbelanjaan berhemah.

“Bagaimanapun, kerajaan per­lu memastikan setiap peruntukan yang disalurkan kepada rakyat adalah bermanfaat dan bukannya satu pembaziran semata-mata.

“Jika kita gagal melaksanakan langkah-langkah ke arah mencapai bajet seimbang dengan berkesan, ia secara tidak langsung akan meningkatkan defisit secara berterusan,” katanya.

Sementara itu, dalam ucapan perasmiannya, beliau berkata, Malaysia merupakan antara 10 negara teratas bagi perdagangan antara negara-negara Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) dengan eksport halal bernilai RM163.54 bilion yang mewakili 20 peratus daripada keseluruhan eksport.

tidak benar

RM29.34 bilion GST 
(Januari-Oktober)

Kerajaan kutip

GST sembilan bulan 2015

RM27.93 bilion

Kadar GST di Malaysia masih rendah 
di ASEAN

80-90%

barang sifar GST diguna industri, bukan pengguna

GST 
naik 2%