Baru Bian
Baru Bian 

Menteri Kerja Raya Baru Bian berkata peruntukan itu akan digunakan untuk kerja-kerja pembaikan pembetong yang dilaksanakan tahun ini bagi memastikan masalah itu tidak berlaku di kawasan-kawasan yang dikenalpasti sering di landa banjir kilat.

"Kementerian Kerja Raya telah mengenalpasti beberapa lokasi iaitu di antara bandar Limbang dan sempadan Brunei di Temburong," katanya semasa berucap sesi bersama dengan pegawai serta kakitangan persekutuan di sini hari ini.

Sementara itu Baru berkata tiga projek hospital di Sarawak akan diteruskan tahun ini, yang terdiri daripada Hospital Lawas, Hospital Miri dan Hospital Petra Jaya di Kuching.

"Untuk projek Hospital Lawas tarikh tutup tender ialah 3 Jun 2019 dan kontraktor dijangka menerima Surat Setuju Terima (SST) projek pada 17 Dis 2019," katanya.

Beliau berkata, untuk Hospital Petra Jaya di Kuching tarikh tutup tender ialah pada 25 Mac 2019 dengan SST pada 20 Sept 2019 manakala bagi Hospital Miri tender dijangka akan ditawarkan pada 5 April 2019.

"Tahun ini 32 buah sekolah daif di Sarawak akan dinaiktaraf," katanya lagi.

Sementara itu di dalam sidang media kemudiannya Baru berkata, Kementerian Kerja Raya akan cuba untuk berbincang dengan kementerian berkaitan supaya dua projek persekutuan di Limbang dapat dipercepatkan pelaksanaan.

Menurutnya dua projek berkenaan ialah projek naiktaraf Hospital Limbang dan pembinaan kuarter polis di Limbang yang baharu mengantikan kuarter sedia ada berusia lebih 40 tahun.

"Saya akan cuba meminta kementerian berkaitan untuk mempertimbangkan pelaksanaan projek itu dengan peruntukkan disediakan dalam Belanjawan 2020,"katanya. - BERNAMA