Menteri Pelancongan, Kesenian, Kebudayaan, Belia dan Sukan Negeri Sarawak itu berang apabila Nazri, Menteri Pelancongan dan Kebudayaan mengganggap beliau masih lagi mentah dan tidak berpengalaman serta menempelak beliau dengan panggilan `setahun jagung’.

“Adalah tidak sopan untuk memanggil seseorang itu sebagai setahun jagung, samseng dan seumpamanya... terutamanya jika anda seorang menteri kanan dan pada bulan Ramadan,” jawab Abdul Karim sebagaimana dilaporkan Sarawakvoice hari ini.

Serangan Nazri berikutan tindakan Abdul Karim yang baharu dilantik ke jawatan itu pada bulan lalu, mengkritik tindakannya untuk melaksanakan Rang Undang-Undang Cukai Pelancongan ke seluruh negara bermula 1 Julai depan, termasuk di Sabah dan Sarawak.

Mengulas lanjut Abdul Karim berkata, tindakan tersebut tidak bijak dan perlu disemak semula kerana dikhuatiri akan menjejaskan sektor pelancongan negeri dan adalah menjadi haknya untuk meminta penangguhan serta semakan semula pelaksanaan cukai berkenaan kerana pelaksanaannya tanpa berbincang dengan kerajaan negeri.

“Saya tidak akan tunduk kepada kesombongan dan reaksi kasar menteri ini. Apa yang saya lakukan adalah berdasarkan kepada lunas undang-undang... berdasarkan apa yang saya tahu sebagai seorang pengamal undang-undang dan untuk menjaga kepentingan Sarawak, “ katanya.

Abdul Karim berkata, isu Cukai Pelancongan tersebut dijangka dibincangkan lanjut dalam mesyuarat Kabinet tidak lama lagi dan keputusan Kabinet itu kelak akan membolehkan kerajaan negeri membuat tindakan susulan.

“Isu ini perlu dibincangkan di peringkat yang lebih tinggi daripada kementerian saya. Ia hak mutlak Kerajaan Negeri dan rakyat Sarawak,” jelasnya selepas menyertai program agihan bubur lambuk dan bubur pedas di Sarawak Plaza petang, semalam.

Abdul Karim berharap bahawa tindakan susulan yang diambil oleh Kerajaan Negeri mengenai pelaksanaan Cukai Pelancongan akan diperhalusi dan akan ditangani secara baik untuk semua pihak.

Beliau berkata, kerajaan negeri tidak bermaksud untuk menentang pelaksanaan Cukai Pelancongan sebaliknya kecewa tidak dirujuk mengenai perkara itu.