Katanya, walaupun berlaku sedikit penurunan tetapi masih pada tahap tinggi berbanding negeri-negeri lain di Semenanjung.

Beliau berkata dalam usaha menurunkan kadar itu, JTK Sabah mempunyai program berterusan seperti menganjurkan karnival pekerjaan yang dilakukan dari semasa ke semasa di seluruh negeri seperti di sini, Kota Kinabalu, Kudat, Kota Marudu dan Ranau.

"Majikan yang menyertai karnival ini telah menawarkan beratus-ratus peluang pekerjaan untuk pencari kerja dalam kalangan anak tempatan," katanya kepada Bernama di sini.

Kamal berkata JTK juga akan terus menjalankan pemeriksaan untuk memastikan majikan mematuhi Perintah Gaji Minimum (PGM) yang ditetapkan kerajaan.

"Kita akan memeriksa penyata gaji pekerja untuk menentukan sama ada gaji yang diterima selaras seperti yang terkandung dalam penyata. JTK tidak akan berkompromi," "katanya.

Menurutnya terdapat majikan di Sabah telah diheret ke muka pengadilan kerana kesalahan tidak mematuhi PGM.

Berhubung karnival pekerjaan yang bermula 2 September lepas, Kamal merayu kepada ibu bapa supaya membenarkan anak mereka menerima tawaran pekerjaan di luar Sabah seperti di Semenanjung kerana majikan menawarkan gaji lebih tinggi berbanding gaji minimum yang ditetapkan oleh kerajaan.

Perintah Gaji Minimum 2016 memperuntukkan kadar gaji minimum sebanyak RM1,000 sebulan bagi Semenanjung Malaysia dan RM920 sebulan bagi Sabah, Sarawak serta Wilayah Persekutuan Labuan.

Pada Rabu lepas, kerajaan mengumumkan bersetuju untuk melaksanakan kadar gaji minimum yang seragam bagi seluruh negara iaitu RM1,050 sebulan atau RM5.05 sejam berkuat kuasa 1 Januari 2019. - BERNAMA.