Pengerusi PTPTN, Datuk Dr. Shamsul Anuar Nasarah berkata, hal ini berikutan hampir 30 peratus daripada jumlah kutipan bayaran balik keseluruhan pihaknya adalah melalui skim tersebut dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini berbanding saluran bayaran balik yang lain.

Katanya, dengan langkah diperkenalkan KWSP ini, sudah tentu menjadi salah satu kaedah yang sangat membantu peminjam PTPTN menyelesaikan tunggakan bayaran balik mereka sekali gus mengelakkan daripada disenaraihitamkan ke luar negara.

“Langkah ini sememangnya banyak membantu pencarum dalam membuat bayaran balik pinjaman pendidikan mereka. Dengan kemudahan pengeluaran akaun 2 ini, sudah tentu akan memberi manfaat kepada peminjam-peminjam PTPTN yang mempunyai caruman KWSP,” katanya ketika dihubungi di sini.

KWSP hari ini mengumumkan semua pencarumnya boleh menyelesaikan baki pinjaman pendidikan masing-masing dengan menggunakan simpanan daripada akaun 2 di bawah Skim Pengeluaran Pendidikan tanpa terikat tarikh perjanjian tertentu, bermula 21 Julai ini.

Penambahbaikan tersebut akan menggantikan syarat semasa pengeluaran pendidikan daripada akaun 2 yang memiliki tarikh kuat kuasa perjanjian tertentu antaranya 1 April 2000, 2 Januari 2001 dan 17 Januari 2006.

Shamsul Anuar menambah, PTPTN amat menyambut baik apa juga langkah yang diperkenalkan KWSP terutama bagi membantu peminjam menggunakan caruman mereka untuk membayar pinjaman pendidikan.

Malah, katanya, PTPTN sendiri telah melaksanakan pemberian insentif diskaun kepada peminjam PTPTN bermula 22 Oktober tahun lalu iaitu sebanyak 15 peratus kepada peminjam yang membuat penyelesaian penuh pinjaman dan 10 peratus diskaun kepada peminjam yang membuat minimum 50 peratus daripada baki hutang.

“Pelaksanaan pemberian insentif diskaun menjadi faktor tarikan kepada peminjam PTPTN untuk membuat bayaran balik secara penuh atau sebahagian daripada pinjaman dengan menggunakan simpanan mereka,” ujarnya.

-habis-