Menurut Setiausaha Cake, Mohamad Yusrizal Yusoff, kelemahan penyelenggaraan perkhid­matan feri Langkawi yang turut membabitkan penumpangnya itu dikhuatiri men­cemar imej pulau peranginan negara itu.

Katanya, kelemahan perkhidmatan pengangkutan itu ketara dalam kejadian 25 penumpang terkandas tujuh jam di laut, dipercayai akibat kerosakan enjin baru-baru ini.

Bagaimanapun kata Moha­mad Yusrizal, kejadian itu bukanlah yang pertama memandangkan insiden yang sama pernah berlaku membabitkan ribuan penum­pang terkandas selama lebih 16 jam di jeti Kuah Langkawi, lima tahun lalu.

“Kelemahan penyelenggara­an perkhidmatan seperti ini perlu diatasi kerana ia menjejaskan imej perkhidmatan feri ini.

“Sedangkan feri ini merupakan pengangkutan utama rakyat dan pelancong tempatan ke pulau peranginan itu. Andai diberi penarafan lima bintang, per­khidmatan feri ini hanya layak dapat dua bintang sahaja,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Dalam kejadian pada 26 Oktober lepas, sebanyak 25 penumpang feri dan sembilan krew terkandas lebih tujuh jam selepas feri yang mereka naiki dari Langkawi ke Kuala Kedah mengalami kerosakan enjin.

Dalam kejadian pada kira-kira pukul 3.30 petang itu, enjin feri dua tingkat tersebut mengalami kerosakan kira-kira 15 batu nautika dari pulau peranginan tersebut.

Sememangnya insiden seum­pama itu bukan yang pertama kerana pada Disember 2015, ribuan pelancong termasuk dari luar negara terkandas di Langkawi ekoran tiket feri ke Kuala Kedah dan Kuala Perlis habis dijual.

Namun, insiden terbaharu bagaimanapun menuntut peng­usaha feri terlibat dan agensi berkaitan mengambil langkah lebih proaktif.

Kata Mohamad Yusrizal, kelewatan tindakan menangani insiden berkenaan tidak boleh dipandang ringan apatah lagi apabila ia turut membabitkan keselamatan penumpang.

“Pihak pengusaha feri harus memastikan penyelenggaraan pengangkutan masing-masing sempurna dan membiarkan penumpang terkandas sehingga tujuh jam di laut adalah sesuatu yang tidak dapat diterima.

“Pihak kami bagaimanapun belum mendapat sebarang aduan daripada mangsa. Mereka sebenarnya boleh membuat aduan kepada kami atau agensi terlibat agar insiden seumpama ini dapat die­lakkan pada masa depan,” katanya.

Sementara itu tinjauan Utusan Malaysia di Terminal Jeti Kuala Kedah di sini, rata-rata pengguna perkhidmatan ber­kenaan meminta agar mutu pe­ngangkutan itu diperbaiki.

Selain masalah kelemahan penyelenggaraan sehingga meng­akibatkan penumpang terkandas pengguna turut melahirkan rasa tidak puas hati terhadap kemudahan yang disediakan se­perti tandas feri yang kotor, pen­dingin udara tidak berfungsi, kea­daan feri yang uzur serta ja­dual perjalanan yang ada kalanya ditangguhkan tanpa dimaklumkan kepada penumpang.