MOHAMAD HASSAN

Beliau berkata, langkah menjadi ahli terus BN itu hanyalah bersifat sementara bagi menunggu kepim­pinan UMNO memulihkan kembali parti tersebut.

“Kalau terbubar UMNO ada empat cara untuk kembalikan keadaan seperti biasa, jika perlu kita jadikan BN rumah tumpang sekejap. BN (boleh) ambil ahli terus jadi (ahli UMNO) masuk (BN) terus sementara pulihkan UMNO,” katanya di sini ­hari ini.

Beliau berkata de­mikian ketika ber­­ucap dalam Majlis Perjumpaan Khas Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi Bersama Kepimpinan UMNO Negeri Melaka di Kampung Bertam Ulu di sini.

Sementara itu Ahmad Zahid ketika berucap dalam majlis itu berkata, beliau tidak akan menuruti nasihat Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad untuk membubarkan UMNO kerana parti itu masih mempunyai amanah dan tanggungjawab untuk memperjuangkan nasib rakyat.

“Saya tidak mahu meng­khianati ahli UMNO yang setia dengan perjuangan membela nasib rakyat, malah kita akan bersama sepentas dengan parti lain, antaranya Pas dalam memperjuang isu seperti menolak ICERD (Konvensyen Antarabangsa Me­ngenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum),” katanya.

Pada Jumaat lepas (9 November) Dr. Mahathir menasihatkan Ahmad Zahid membubarkan UMNO kerana parti itu kini hanyalah sebuah badan berdaftar dan tidak lagi memperjuangkan kepenti­ngan bangsa, agama dan negara.– BERNAMA