Turut berangkat Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Sa­lim; Raja Muda Perak, Raja Jaafar Raja Muda Musa; Raja Di Hilir Perak, Raja Iskandar Dzulkarnain Almarhum Sultan Idris Shah dan Raja Puan Muda Besar Perak, Tunku Soraya Al­marhum Sultan Abdul Ha­lim.

Keberangkatan baginda di­iringi Menteri Besar, Da­tuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir; Setiausaha Kerajaan Nege­ri, Datuk Seri Abdul Puhat Mat Na­yan dan Yang Dipertua MDPT, Muhamad Ghopran Yeop Ham­zah.

Pada majlis tersebut, Sultan Nazrin berkenan menandata­ngani plak sebagai simbolik pe­rasmian serta melawat pameran di galeri Kompleks MDPT.

MDPT yang dahulunya terletak di pekan Parit, telah dipindahkan ke pusat pentadbiran baharu di Kompleks Pentadbiran Daerah Perak Tengah yang turut menempatkan pelbagai agensi lain di Seri Iskandar, pada 23 September 1993.

Setelah hampir 20 tahun beroperasi di situ, MDPT membina bangunannya sendiri dan kini diberi nama Kompleks MDPT.

Kawasan pentadbiran di ba­wah MDPT adalah seluas 43,615 hektar merangkumi Parit, Simpang Tiga Buluh Akar, Tanjung Belanja, Bota, Seri Iskandar, Titi Gantung, Kampung Gajah dan Felcra Seberang Perak.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Belanja, Datuk Mohd. Nizar Zakaria ketika berucap pada maj­lis tersebut berkata, Kompleks MDPT bernilai RM9.4 juta itu menempatkan enam jabatan serta memiliki kemudahan se­perti dewan mesyuarat, surau, galeri dan kaunter pandu lalu.

Beliau berkata, pembinaan Kompleks MDPT bukan sahaja memberikan keselesaan kepada penduduk setempat untuk menjalankan pelbagai urusan, malah menunjukkan komitmen kerajaan negeri dalam melaksanakan sistem penyampaian berkualiti.

“Pada 2016, MDPT dianugerahkan Sijil Ekosistem Kon­dusif Sektor Awam (EKSA) sekali gus menjadi pihak berkuasa tempatan (PBT) pertama di Perak dan kelima memperoleh sijil tersebut,” katanya.