Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Zuraida Kamaruddin berkata, perkara itu termasuk mengenalpasti teknik lebih sesuai dalam pelbagai keadaan bagi melancarkan operasi menyelamat dan mengurangkan risiko dihadapi anggota bomba.

“Seperti dinyatakan dalam sidang Parlimen semalam, pihak kementerian menubuhkan satu jawatankuasa menyiasat, mencari punca memberikan cadangan dan menambahbaik SOP sedia ada bagi memastikan tragedi lombong Taman Putra Perdana tidak berulang lagi,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Mengulas tajuk utama sebuah akhbar hari ini yang mengatakan operasi menyelamat itu tiada SOP, Zuraida sekali lagi menegaskan Jabatan Bomba dan Penyelamat telah menjalankan tugas mengikut tatacara penyelamatan dalam air sedia ada.

Beliau menjelaskan, apabila tragedi berlaku, didapati terdapat keperluan yang mendesak untuk SOP yang sedia ada untuk dikaji semula.

Pada 3 Oktober lalu, negara digemparkan dengan kejadian enam anggota bomba yang mati lemas ketika operasi mencari dan menyelamat (SAR) seorang pelajar tingkatan lima, Muhammad Ilham Fahmy Mohammad. Azzam, 17, di lombong Taman Putra Perdana.