Pernahkah anda dengar tentang SEBENARNYA.MY

Logo Kaji Selidik Pembaca

Pernahkah anda dengar tentang SEBENARNYA.MY ?

Pernahkah anda dengar tentang SEBENARNYA.MY ?
Sila respon kepada soalan di atas untuk menutup skrin ini

Show result

Sheikh Rached terima anugerah UIAM

 2

KUALA LUMPUR 12 Julai – Presiden Pergerakan Al-Nahda, Sheikh Rached Gannouchi yang merupakan tokoh pemikir Islam dari Tunisia dianugerahkan Ijazah Kehormat Doktor Falsafah dalam Bidang Peradaban Islam oleh Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) hari ini.

Sheikh Rached, 76, merupakan tokoh dalam bidang peradaban Islam dan seorang ahli politik progresif yang mengutamakan prinsip Islam dan demokrasi dalam kepemimpin­an beliau.

Beliau banyak menyumbang idea ke arah kemajuan Tunisia dan pada Oktober 2011, Sheikh Rached memimpin Pergerakan Al-Nahda dalam pilihan raya umum di negara itu sehingga berjaya membentuk kerajaan campuran di Tunisia.

Menurut Sheikh Rached, Ijazah Kehormat yang diberikan oleh UIAM itu merupakan penghormatan untuk diri beliau dan juga rakyat Tunisia.

“Anugerah ini bukan untuk diri saya seorang sahaja tetapi ia juga penghormatan dari Malaysia kepada semua warga Tunisia.

“Anugerah ini juga membuka ruang untuk UIAM dan Tunisia untuk mengadakan kerjasama dalam bidang pendidikan tinggi khususnya berkaitan dengan agama Islam,” katanya selepas menerima anugerah tersebut di Kampus UIAM Kuala Lumpur, di sini hari ini.

Ijazah Kehormat Doktor Falsafah dalam Bidang Peradaban Islam itu disampaikan oleh Presi­den UIAM, Tan Sri Dr. Rais Yatim.

Yang turut hadir Rektor UIAM, Prof. Datuk Seri Dr. Zaleha Kamarudin dan Ketua Pegawai Eksekutif Gerakan Kesederhanaan Global (GMM), Datuk Dr. Nasharudin Mat Isa.

Dalam pada itu, Rais berkata, kunjungan Sheikh Rashed ke negara ini dapat mengeratkan kerjasama antara Malaysia dan Tunisia dalam pelbagai bidang khususnya pendidikan.

“UIAM juga bersedia untuk menjalankan kajian mengenai pemikiran Sheikh Rached untuk kemajuan ummah,” katanya.

Rais berkata, anugerah tersebut juga diharapkan dapat merapatkan hubungan persaudaraan antara umat Islam di Nusantara dan Asia Barat.

“Sheikh Rached adalah tokoh Islam yang banyak menekankan mengenai persaudaraan ummah dan pemikiran ini yang perlu diamalkan oleh umat Islam untuk bangun semula menjadi ummah terbaik,” katanya.

Artikel Berkaitan
Video Pilihan
Artikel Lain