Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Dr. Salleh Said Keruak berkata, RTM perlu serius melaksanakan kajian itu bagi membolehkan proses transformasi dilaksanakan dan mampu memikat perhatian masyarakat negara ini untuk terus mengikuti persembahan stesen itu.

"Ini adalah kerana sesuatu kaedah, persembahan atau penyampaian yang pada suatu musim menjadi minat dan kegilaan khalayak, mungkin tidak lagi sesuai dengan selera dan minat mereka di musim yang lain," katanya ketika berucap pada Majlis Perhimpunan Khas Sambutan Hari RTM ke-71 di Angkasapuri, di sini hari ini.

RTM meraikan ulang tahunnya pada 1 April setiap tahun.

Stesen penyiaran kerajaan itu kini mengendalikan tiga saluran televisyen, lapan saluran radio nasional dan 24 saluran radio negeri dan saluran radio daerah.

Menurutnya, RTM telah melalui pelbagai proses transformasi antaranya pembaharuan yang dibuat melalui radio, televisyen dan media baharu yang amat memberangsangkan seperti dari segi teknik penyampaian, reka bentuk set, keterampilan penyampaian dan kualiti kandungan.

Namun, kata Salleh, momentum perubahan tidak boleh berhenti setakat itu kerana perubahan merupakan sesuatu yang dinamik dan RTM perlu berterusan melaksanakan proses transformasi.

"Transformasi dalam bidang penyiaran bukanlah satu usaha yang mudah. Banyak halangan dan cabaran yang ditempuhi dalam kembara transformasi ini.

Namun saya yakin dan percaya bahawa dengan kesepaduan dan jalinan kerja yang erat di antara kementerian dan RTM, transformasi yang sedang dilaksanakan ini akan berjaya mencapai objektifnya," katanya. - BERNAMA