WAN AHMAD NAJMUDDIN MOHD.
WAN AHMAD NAJMUDDIN MOHD.

Perkara itu disahkan oleh Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (CID) Polis Diraja Malaysia, Datuk Seri Wan Ahmad Najmuddin Mohd yang berkunjung ke Thailand baru-baru ini.

"Mereka (RTP) meminta kerjasama kita (Bukit Aman) untuk mengesan saki-baki anggota sindiket penipuan itu berikutan penangkapan enam anggotanya di Bangkok baru-baru ini," katanya kepada Bernama dalam temu ramah di sini baru-baru ini.

Menurutnya, permohonan kerjasama daripada RTP untuk mengesan saki baki anggota sindiket penipuan terbabit di Malaysia disuarakan ketika pertemuan beliau dengan rakan sejawatan Polis Thailand baru-baru ini.

Wan Ahmad Najmuddin yang berada di sini untuk menghadiri majlis penyerahan 20 kenderaan curi Malaysia, kebanyakannya kereta mewah termasuk sebuah Bentley di ibu pejabat RTP berkata, kedua-dua pasukan polis mempunyai hubungan kerjasama yang amat rapat.

"Hubungan (antara PDRM dan RTP) yang rapat ini telah lama dan merangkumi pelbagai bidang kerjasama," katanya.

Bernama difahamkan beberapa individu dipercayai mempunyai kaitan dengan sindiket itu dan berkemungkinan merupakan "dalang utama" operasi penipuan sindiket itu, berada di beberapa negeri di Malaysia.

Pada 4 dan 5 Jan lepas, polis Thailand menyerbu beberapa buah hotel di kawasan Huai Kwang dan Sukhumvit di Bangkok dan menahan enam rakyat Malaysia yang dipercayai merupakan anggota sindiket penipuan pusat panggilan.

Turut dirampas daripada mereka termasuk pelbagai buku akaun bank, kad kredit, kad ATM dan resit pengeluaran wang, kad SIM telefon bimbit, telefon bimbit serta wang tunai dalam Thai Bhat dan Ringgit Malaysia daripada mereka yang terbabit.

Siasatan polis mendapati seorang daripada suspek itu bertindak mengumpul semua wang mangsa dan memindahkannya ke beberapa akaun bank yang mempunyai nama rakyat Thai dan Malaysia, sebelum wang itu dipindahkan ke luar Thailand.

Menurut Polis Thailand, kira-kira 1.2 juta Baht (kira-kira RM153,000) telah pun dikeluarkan dari negara ini.

Wan Ahmad Najmuddin dalam temu ramah itu berkata, jenayah penipuan pusat panggilan atau kerap dirujuk sebagai "Macau Scam" perlu diberikan fokus berikutan pembabitan rakyat Malaysia dalam sindiket-sindiket terbabit.

Tidak lama dahulu, katanya, aktiviti penipuan pusat panggilan di Malaysia kerap dilakukan oleh warga Afrika atau China serta Taiwan.

"Sekarang ini, orang Malaysia pula datang (ke Thailand) untuk menipu orang di sini," katanya dengan merujuk kepada penangkapan enam rakyat Malaysia anggota sindiket penipuan pusat panggilan di Bangkok baru-baru ini serta beberapa kes membabitkan rakyat Malaysia di Thailand sebelum ini. - BERNAMA