Sistem maklum balas tersebut boleh diisi oleh para pelanggan pada bila - bila masa dalam talian bagi mendapatkan maklum balas dengan segera.

Pengurus Besar Pembangunan Wilayah Selatan PKNS, Lokman Abd. Kadir berkata, sistem itu merupakan satu inisiatif digital seiring dengan peredaran teknologi yang pesat pada masa kini.

“Para pelanggan boleh mengakses sistem tersebut melalui laman sesawang dan mendapatkan maklumat berkaitan perkhidmatan pelanggan; pemasaran dan jualan; khidmat peguam dan pembiayaan bank; kepuasan produk; ejen pengurusan dan bil; kualiti perkhidmatan serta urusan pindah milik.

“Sistem ini berkebolehan untuk menampung pelbagai format sistem operasi seperti iOS, Android, Window dan Chrome,” katanya ketika ditemui dalam maljis Hari Bersama Pelanggan PKNS di Dewan Komuniti Seksyen 7, Bangi dekat sini hari ini.

Yang turut hadir, Pengurus Besar Perhubungan Korporat PKNS, Roziah Ahmad; Pengurus Perkhidmatan Pelanggan PKNS, Mohd. Safri Mohd. Yatim.

Pelanggan juga boleh mengemukakan sebarang pertanyaan, pandangan dan aduan melalui laman sesawang www.maklumbalas.pkns.gov.my.

Dalam pada itu, Ketua Pegawai Operasi PKNS, Norita Mohd. Sidek berkata, kecekapan sistem tersebut adalah 100 peratus dan hari ini sahaja pihaknya mendapat 3,000 soalan bukan sahaja aduan tetapi juga berkaitan PKNS.

“Setakat ini, sebanyak 80 peratus daripada lebih 300 aduan yang diterima telah diselesaikan dan kebanyakkan kes bergantung kepada jenis aduan dan jika terdesak kami akan laksanakan dengan serta merta,” jelasnya - UTUSAN ONLINE