Timbalan Menteri Kerja Raya, Mohd. Anuar Tahir bagaimanapun berkata, penamatan kontrak berkenaan hanya bersifat sementara bagi dua bulan terak­hir tahun ini.

“Tahun depan kita melihat ke hadapan (meneruskan pemberian kontrak pemotongan rumput) dengan belanjawan yang sudah diluluskan oleh Parlimen iaitu semalam kami telah mendapat kelulusan muktamad.

“Saya percaya tahun depan kita boleh kembalikan. Kita faham proses pemotongan rumput dan pembersihan ini mesti berjalan dan saya tahu kontraktor kecil ini mempunyai kehidupan yang mencabar,” katanya dalam sidang akhbar dalam Program Bersama Masyarakat Setempat di pekarangan Pejabat Parlimen Temerloh di sini hari ini.

Pada 22 November lalu, kira-kira 200 pemotong rumput di bawah 188 subkontraktor syarikat konsesi pemotongan rumput Jalan Persekutuan di negeri ini mengadakan perhimpunan aman di Dataran Temerloh bagi membantah penamatan kerja pemotongan rumput bermula awal bulan lepas.

Menurut wakil pekerja, Zolkifli Mat Ali, penamatan kontrak berkenaan turut menjejaskan pendapatan lebih 1,000 pemotong rumput yang kehilangan pekerjaan.

Dalam pada itu, Mohd. Anuar yang juga Ahli Parlimen Temerloh berkata, kontrak pemotongan rumput itu perlu diteruskan bagi memastikan keindahan dan kebersihan kawasan jalan raya di negeri ini.

Selain itu katanya, kerajaan juga sentiasa memahami kesusahan yang dialami kontraktor kecil dan pemotong rumput dalam meneruskan kelangsungan hidup akibat kehilangan pekerjaan.

“Mungkin syarikat besar tidak ada masalah sebulan dua ditangguhkan kerana mereka boleh bertahan tetapi yang kecil-kecil ini tentulah tidak mudah dan saya bersimpati dengan mereka,” katanya.