Rohayu berkata, trend itu mula dikesan sekitar tahun 2015 dan semakin meningkat sehingga tahun ini.

“Sebelum ini hanya pelajar sekolah menengah yang dikesan terlibat dengan pengambilan dadah.

ROHAYU AHMAD
ROHAYU AHMAD 

Bagaimanapun bermula 2015 ia mula menular kepada pelajar sekolah rendah, malah ada yang dikesan telah mula mengambil dadah seawal umur sembilan tahun,”katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Program Amanat Mufti Kepada Orang Kena Pengawasan (OKP) di sini, hari ini.

Turut hadir Pe­ngerusi Jawatan Kuasa Pemulihan Dadah (JKPD) Kota Bharu, Nohaimi Ismail dan Hasbullah Ibrahim yang menyampaikan amanat mewakili mufti Kelantan.

Program yang disertai kira-kira 413 OKP Kota Bharu itu diadakan bagi menerapkan eleman Islam dan memperkukuh jati diri golongan itu bagi mendepani pengaruh tidak sihat dalam masyarakat yang boleh menyebabkan mereka kemba­li men­jadi penagih.
 Rohayu bagaimanapun tidak mendedahkan jumlah murid sekolah rendah yang terlibat dengan dadah itu, sebaliknya menasihatkan golongan berkenaan dihantar mendapatkan rawatan di Pusat Khidmat Cure and Care yang terletak di Pengkalan Chepa. – Bernama

“Kita dapati antara faktor berlakunya pengambilan dadah dalam kalangan murid sekolah rendah adalah mereka kurang maklumat berkaitan dadah, tidak mengetahui kesan pengambilan dadah selain keinginan untuk mencuba,” katanya.

Sementara itu katanya, terdapat kira-kira 8,115 penagih dadah di seluruh negeri Kelantan tahun ini menjadikan negeri ini di kedudukan kedua tertinggi selepas Kedah.

Katanya, daripada jumlah tersebut, 111 adalah penagih wanita yang kebanyakannya terjebak dalam kancah dadah kerana terpengaruh dengan pujukan suami atau teman lelaki selain mempunyai anggota keluarga yang juga penagih dadah.

Dalam pada itu katanya, kedudukan Kelantan yang berhampiran sempadan Thailand turut mempengaruhi trend penagihan dadah di negeri ini. – BERNAMA