Kota Kinabalu 16 September 2018- Menteri Pertahanan, Mohamad Sabu ketika sesi kunjungan bersama Ketua Menteri di sini hari ini.Gambar : Irwan Majid / Utusan / Kosmo.

Beliau yang ju­ga bekas pelajar Institut Teknologi Mara (ITM) 1974 berkata, malah pada masa itu walaupun ada an­tara pelajarnya ti­dak tamat belajar, mereka akhir­nya akan berjaya dalam kerjaya ma­sing-masing.

“Saya amat ka­gum dengan para pemimpin terdahulu mewujudkan ITM dan UiTM sehingga melahirkan begitu banyak alumni yang berjaya di negara ini,” kata beliau semasa menerima kunjungan hormat daripada Persatuan Alumni UiTM Malaysia (PAUiTM) di kementeriannya, hari ini.

Kunjungan seramai 15 anggota itu diketuai oleh Presiden PAUiTM, Datuk Zaini Hassan.

Menurut Mohamad, saya juga memuji Pengetua ITM pada masa itu, Tan Sri Arshad Ayub yang bertindak sebagai seorang ayah terhadap para pelajarnya.

“Saya sendiri pernah ditahan dalam lokap di Klang semasa demonstrasi pelajar pada tahun 1974, tetapi saya dijamin keluar oleh ITM.

“Selepas dibebaskan, Pak Arshad Ayub memanggil saya ke pejabatnya, saya menggigil kerana ingat akan dimarahi, tetapi sebaliknya saya dinasihati bagaikan seorang anak,” katanya yang pada masa itu mengikuti pe­ngajian dalam bi­dang teknologi ma­kanan.

Dalam akaun twitter miliknya, Mohamad Sabu menulis Bertemu dengan Dato’ Mohd. Zaini Hassan, Presiden Persatuan Alumni UiTM dan rakan-rakan. Terkenang semasa lalu saya semasa menjadi penuntut UiTM. Terima kasih atas kunjungan.

Delegasi yang sama sebe­lum ini mengunjungi ke pe­jabat Menteri Kerja Raya, Baru Bian dan timbalannya, Mohd. Anuar Mohd. Tahir.

Zaini dalam kunjungan itu turut menerangkan mengenai fungsi dan peranan dijalankan oleh PAUiTM serta yayasan Tabung Pendidikan 1 Bilion (TP1B) yang digerakkan oleh para alumni universiti itu.