Perhimpunan anjuran Majlis Angkatan Perpaduan Islam itu menghimpunkan ratusan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dari seluruh negara antaranya Majlis Perunding Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim), Pertubuhan Kebajikan Rakyat Sejagat Malaysia (Sejagat) dan Sekretariat Himpuna Ulama Rantau Asia (SHURA).

Menurut Presiden Mapim, Mohd. Azmi Abdul Hamid, pihak kedutaan bertindak membisu apabila pelbagai soalan diajukan mengenai sokongan AS kepada kekejaman yang dilakukan Israel terhadap rakyat Palestin ketika memorandum himpunan disampaikan kepada mereka.

“Sewaktu penyerahan memorandum, pihak kedutaan enggan menjawab sebarang persoalan, tetapi hanya berkata akan menyampaikan memorandum tersebut kepada Presiden AS, Donald Trump, “ katanya.

MOHD. AZMI ABD. HAMID menunjukkan memorandum yang dihantar kepada Kedutaan Amerika Syarikat ketika H

MOHD. AZMI ABD. HAMID menunjukkan memorandum yang dihantar kepada Kedutaan Amerika Syarikat ketika Himpunan Kemuncak  Al-Quds di Jalan Tun Razak hari ini. - UTUSAN ONLINE

Beliau berkata demikian dalam ucapannya selepas menghantar memorandum bersama Presiden SHURA, Abdul Ghani Shamsuddin dan Presiden Sejagat, Syed Sheikh Al-Attas.

MOHD. PANJI YAHYA
MOHD. PANJI YAHYA 

Sementara itu penyelaras perhimpunan itu yang juga Presiden Majlis Angkatan Perpaduan Islam (Map), Mohd. Panji Yahya, berkata, antara intipati memorandum adalah menyatakan bantahan terhadap sokongan AS terhadap Israel.

“AS mesti berhenti ‘berlakon’ menjadi pelopor yang membawa mesej hak asasi manusia dan keamanan di seluruh dunia sedangkan apa yang berlaku terhadap rakyat Palestin adalah sebaliknya.

“Untuk makluman, kini kurang 10 peratus kawasan diisytihar hijau untuk penempatan penduduk Palestin manakala selebihnya dijajah oleh Israel,” luahnya.

Terdahulu para peserta berhimpun di pekarangan Menara Tabung Haji di Jalan Tun Razak untuk menunaikan solat Jumaat sebelum berjalan kaki sejauh kira-kira 300 meter menuju ke kedutaan AS. - UTUSAN ONLINE