Perkara itu diakui sendiri oleh Pengerusi Yayasan Forum Ekonomi Islam Dunia (WIEF), Tun Musa Hitam yang berpendapat perusahaan sosial boleh menjadi medium untuk menyelesaikan pelbagai masalah sosial sekali gus mengurangkan jurang pendapatan dalam kalangan rakyat.

Jelas beliau, perkara itu bukanlah sesuatu yang mudah kerana memerlukan mentaliti dan sikap kesukarelaan yang tinggi apatah lagi tiada apa-apa insentif yang diperoleh sekiranya melakukan perusahaan sosial.

"Jika dilihat secara keseluruhan, Malaysia masih berdepan dengan masalah kemiskinan. Mungkin bukan lagi kemiskinan tegar, tetapi perkara seperti kemiskinan bandar masih serius sehingga membawa kepada pelbagai masalah sosial. Inilah tanggungjawab bersama pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan organisasi yang menjalankan perusahaan sosial.

"Walaupun mungkin satu-satunya manfaat yang diterima adalah dapat bersama-sama membantu masyarakat, namun saya merasakan perkara ini tetap penting dalam usaha memastikan negara terus harmoni," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama dalam Forum Perusahaan Sosial anjuran Akademi Kepimpinan Pengajian Tinggi dan Forum Ekonomi Islam Dunia (Akept-WIEF) dengan kerjasama Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) di sini hari ini.

Perusahaan sosial merupakan perniagaan yang mempunyai motif untuk memberi impak sosial, bukan untuk mencapai keuntungan maksimum - UTUSAN ONLINE