Badlisham Ghazali

Pengarah Urusan MAHB, Datuk Badlisham Ghazali berkata, LIA telah melepasi kapasiti pengendalian 1.5 juta penumpang dan pelan untuk menaik taraf lapangan terbang tersebut termasuk dalam Rancangan Malaysia Ke-11.

“Projek menaik taraf LIA akan bermula pada tahun depan dan saya yakin sudah sampai masanya kerana ia akan meningkatkan jumlah ketibaan pelancong di Langkawi,” katanya kepada Bernama pada Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2015 di sini.

Beliau berkata, projek menaik taraf itu akan dilaksanakan secara berperingkat bermula dengan membesarkan dewan terminal.

Bagaimanapun, Badlisham tidak menyatakan kos kerja-kerja menaik taraf tersebut.

Bulan lepas, LIA diundi sebagai lapangan terbang terbaik di Asia Pasifik bagi kategori kurang daripada dua juta penumpang setahun untuk tahun kedua berturut-turut di bawah Anugerah Kualiti Perkhidmatan Lapangan Terbang (ASQ) 2014 oleh Majlis Lapangan Terbang Antarabangsa (ACI).

Beliau juga berkata, sejumlah 2.2 juta penumpang tiba di LIA pada tahun lepas dan trend peningkatan itu dijangka berterusan berdasarkan jumlah ketibaan pelancong.

“Langkawi semakin membangun dan kerja-kerja menaik taraf LIA akan selaras dengan siapnya Hotel St. Regis Langkawi dan Pusat Konvensyen Antarabangsa Langkawi.

“Selain menarik pelancong, kami yakin Langkawi lebih daripada berupaya menjadi tuan rumah kepada acara-acara antarabangsa apabila projek menaik taraf itu siap,” katanya.

LIA terletak di Padang Matsirat di pulau bebas cukai dan kira-kira 25 minit perjalanan dari pusat bandar, Kuah. – BERNAMA