Setiausaha Syarikat Utusan Melayu (M) Bhd., Shirad Anuar berkata, nama ‘Utusan Printcorp’ dikekalkan sama seperti pada syarikat bersekutu Kumpulan Utusan yang lain, seperti Utusan Transport Sdn. Bhd., namun, tidak terlibat dengan aktiviti pengurusan hariannya.

Menurutnya, Kumpulan Utusan hanya memiliki 40 peratus kepentingan dalam Utusan Printcorp dengan 60 peratus lagi dipunyai oleh DTSP Consortium Sdn. Bhd.

“Pemegang saham majoriti di DTSP Consortium pula dimiliki oleh Gagasan Armada Sdn. Bhd., manakala Gagasan Armada adalah kepunyaan Norhazri Mohamed Nor dan Mohd. Yusri Ton Alias.

“Apa-apa masalah pengurusan harian termasuk isu berkaitan dengan bekas pekerja Utusan Printcorp seharusnya dijawab oleh Pengarah Urusannya, Datuk Norhisam Mohamed Nor,’’ katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Menurut Shirad, pengurusan harian Utusan Printcorp kini diterajui oleh pengarah urusannya serta dibantu oleh Nurhaslina Mohamed Nor.

Katanya, apa-apa tanggapan bahawa Utusan Printcorp adalah milik penuh Kumpulan Utusan serta bertanggungjawab ke atas pengurusan syarikat tersebut adalah tidak tepat.

“Kumpulan Utusan tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan sewajar­nya ke atas mana-mana pihak yang menyatakan sebaliknya,’’ tegasnya.