Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Seri Mustafar Ali berkata, bagi mendapatkan kemudahan itu, mangsa banjir perlu mempunyai salinan laporan polis dan pengesahan bencana banjir daripada Pejabat Daerah, ketua kampung atau ahli jawatankuasa (AJK) pusat pemindahan banjir yang terlibat.

Katanya, pemohon yang mahu menperbaharui pasport tersebut juga perlu memastikan tempoh sah laku pasport ber­kenaan adalah melebihi satu tahun.

“Kerajaan mengambil berat terhadap kejadian banjir yang melanda beberapa negeri termasuk kesukaran mangsa banjir meneruskan aktiviti harian ekoran kerosakan harta benda dan dokumen termasuk dokumen perjalanan.

“Atas dasar keprihatinan dan mengambil kira kebajikan mereka, Jabatan Imigresen menawarkan gantian secara percuma kepada mangsa banjir di seluruh negara,” katanya kepada pemberita dalam sidang akhbar selepas merasmikan Pejabat Imigresen cawangan Cameron Highlands di Tanah Rata di sini hari ini.

Mengulas lanjut beliau berkata, pemohon juga perlu membawa bersama pasport yang rosak sekiranya masih ada ke Pejabat Imigresen berhampiran untuk gantian pasport percuma.

Katanya, proses gantian pasport adalah dalam tempoh lima hari bekerja mulai hari ini sehingga 31 Disember depan.

“Sebanyak 590 pasport gantian percuma telah diserahkan kepada mangsa banjir yang dokumen mereka rosak atau hilang dalam kejadian banjir pada tahun lalu,” katanya.