SALLEH SAID KERUAK
SALLEH SAID KERUAK

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak berkata, keputusan Kabinet itu dibuat tanpa sebarang niat jahat atau bermotifkan politik, sebaliknya ia adalah syor yang dikemukakan oleh Pasukan Petugas Khas(STF) diketuai bekas Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Sidek Hassan.

“Kabinet membuat keputusan tepat untuk menubuhkan RCI oleh kerana negara dan rakyat inginkan kebenaran.

“Keputusan itu dibuat disebabkan kerugian urus niaga matawang asing ini adalah terlalu besar yang mengakibatkan BNM secara teknikalnya menjadi bankrap,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Salleh berkata rancangan Pakatan Harapan untuk mengadakan jerayawara berkaitan perkara itu adalah untuk mengelirukan rakyat dan menjejaskan RCI.

“Ini jelas sekali menunjukkan bahawa Pakatan Harapanmerupakan pembangkang yang gagal disebabkan mereka mengamalkanpilih kasih.

“Semasa Mahathir(bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad) berada di dalam UMNO, mereka mendesak supaya ditubuhkanRCI. Sekarang Mahathir bersama mereka,(tetapi) mereka menolak RCI,” katanya.

Pada 21 Jun, Pejabat Perdana Menteri(PMO) berkata, Kabinet bersetuju sebulat suara dengan syor STF bahawa terdapat keperluan untuk menubuhkan RCI bagi menyiasat kerugian dalam urus niaga matawang asing oleh BNM.

Menurutnya, pasukan petugas itu turut mendapati ada percubaan untuk menyembunyikan fakta sebenar berkaitan kerugian itu, dengan maklumat mengelirukan dikemukakan kepada Kabinet dan parlimen.

PMO berkata pasukan petugas itu turut mendapati wujud kes prima facie yang perlu dijawab oleh BNM berhubung kerugian urus niagamatawang asing itu, dan oleh itu, mengesyorkan penubuhanRCI.

Sehubungan itu, katanya, penubuhan RCI dijangka merungkai isu yang membelenggunegara sejak 23 tahun lepas.-BERNAMA