Menurut baginda asnaf yang disantuni dalam keadaan sakit hendaklah terus dibantu dan didorong agar mereka dapat menunaikan kewajipan seperti berpuasa, solat dan berkeinginan menyertai majlis-majlis ber­sama masyarakat.

“Kita juga harus berikan bantuan dan sokongan agar mereka keluar dari kepompong kemiskinan sehingga mampu mengeluarkan zakat dan menunaikan haji,” titah baginda pada program The Winning Formula anjuran bersama Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) dan Petronas Dagangan Berhad (PDB) di Perumahan Awam Arau, di sini malam tadi.

Hadir sama pada program itu, Ketua Bahagian Komunikasi Strategik PDB, Ruziah Azdi Abd. Rahman dan Ketua Pegawai Eksekutif MAIPs Mohd. Nazim Noor.

Seramai lima pengamal media dari Medan, Indonesia dan lapan dari Selatan Thailand yang menghadiri ‘Forum Media IMT-GT’ sempena sambutan ke­puteraan Raja Perlis Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalu­l­lail ke-74 turut hadir.

Tuanku Syed Faizuddin yang juga Yang Dipertua MAIPs bertitah majlis itu sedaya upaya menerapkan keinginan dalam diri setiap asnaf untuk keluar dari kepompong kemiskinan serta melaksanakan perintah-perintah agama seperti yang terkan­dung dalam Rukun Islam.

“Jika diamati, perintah yang diwajibkan adalah penanda aras bagi penganut Islam. Orang Islam yang baik sentiasa menunaikan solat, bersyukur dengan nikmat Allah, berpuasa, mengeluarkan zakat dan mengerjakan fardu haji,” titah baginda.

Pada program itu MAIPs meng­agihkan zakat berjumlah RM35,400 kepada 59 orang asnaf yang menerima RM600 seorang manakala PDB pula menyumbangkan wang tunai dan barang keperluan dapur. – BERNAMA