Begitulah juga yang dilakukan Yang di-Pertuan Agong ke-16 Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah apabila menzahirkan cinta terhadap isteri Seri Paduka Raja Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Almarhum Sultan Iskandar dengan membina Istana Abdulaziz.

Ramai yang tidak menyedari sebenarnya nama Abdulaziz yang digunakan pada istana yang dibina di atas bukit di Indera Mahkota di sini adalah kombinasi pangkal nama Al-Sultan Abdullah dan Tunku Azizah.

Hal itu diakui sendiri oleh Tunku Azizah menerusi pegawai media baginda Zamzurina Ahmad ketika Bernama memohon perkenan untuk membuat artikel tentang istana berkenaan.

“Baginda (Tunku Azizah) turut memaklumkan idea untuk menamakan istana berkenaan dengan nama Abdulaziz diperoleh semasa menunaikan haji bersama Al-Sultan Abdullah, dan membawa maksud hamba Allah yang mulia,” katanya.

Sementara itu, Datuk Zulkifli Jaafar, 72, arkitek yang bertanggungjawab mereka bentuk istana berkenaan berkata proses rekaan dan pembinaan istana itu telah bermula pada 1986 dan siap dibina sepenuhnya pada 1991.

Mengimbas kembali peristiwa itu, Zulkifli berkata beliau telah dipanggil menghadap Al-Sultan Abdullah pada 1986 se­jurus setelah baginda berkahwin de­ngan Tunku Azizah bagi mem­bincangkan mengenai pem­bi­naan sebuah istana baharu.

“Al-Sultan Abdullah mahu bina sebuah istana baharu di Atabara (nama lama Indera Mahkota) dan Tuanku mahu istana baharu itu berada di atas bukit. Dalam perjumpaan itu juga, Tuanku telah meminta supaya saya berurusan secara terus dengan Tunku Azizah dalam mereka bentuk istana tersebut.

“Reka bentuk dan konsep Istana Abdulaziz itu datangnya daripada hasil idea, kerjasama dan cadangan oleh Tunku Azizah sendiri, kebebasan penuh diberikan kepada Tunku Azizah pada masa itu,” katanya.

Hasilnya terbinalah istana dua tingkat itu yang tersergam indah dengan bumbung simbolik berwarna biru muda dan diserikan dengan seni bina berkonsepkan neoklasik yang menjadi kebanggaan rakyat Pahang. – BERNAMA