Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim) dalam satu kenyataan berkata, mayat Noraina Ibrahim yang baru berumur 18 bulan merupakan mayat kedua yang ditemukan hari ini selepas penemuan mayat Nidzma Herman, 10, di perairan antara Tanjung Pasir dan Mumiang dekat sini pada pukul 7.50 pagi tadi.

Menurutnya, tiga lagi mayat penumpang bot malang itu yang ditemukan sebelum ini ialah Kimar Herman, 7, yang ditemukan pukul 4 petang Jumaat (1 Mac); Aidah Kadil, 35 yang ditemukan tengah hari 2 Mac; dan Ibrahim Januari, 27 yang ditemukan pukul 9.05 pagi semalam.

Juragan bot itu pula tidak ditemui, namun pencariannya diserahkan kepada pihak polis Sandakan kerana disyaki melarikan diri menggunakan tong minyak bot itu sebagai pelampung.

Dalam kejadian pada kira-kira pukul 6.00 petang Khamis lepas, sebuah bot yang dipercayai sedang dalam perjalanan dari Pulau Taganak, Filipina menuju ke Sandakan, terbalik akibat keadaan laut yang bergelora.

Lima daripada penumpang bot itu yang terdiri daripada tiga lelaki dan dua wanita diselamatkan oleh bot tempur Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) pada pukul 12.15 tengah hari Jumaat lalu apabila mereka dilihat berpaut pada bot yang terbalik, selepas kira-kira 18 jam hanyut di laut. - BERNAMA