Sesi pendengaran awam itu akan diadakan di Dewan Gemilang, Aras G, Blok D1, Kompleks D, Kementerian Dalam Negeri (KDN) di sini, demikian menurut kenyataan KDN hari ini.

Masa adalah dari 9.30 pagi hingga 5 petang.

Bekas Ketua Hakim Negara Tun Arifin Zakaria mengetuai RCI itu yang dianggotai tujuh anggota. Timbalan Pengerusi RCI itu ialah bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Norian Mai.

Menteri Dalam Negeri Tan Sri Muhyiddin Yassin dilaporkan berkata laporan siasatan RCI itu akan dipersembahkan kepada Yang di-Pertuan Agong.

KDN berkata orang awam yang ingin menghadiri sesi pendengaran awam tersebut perlu mendapatkan pas keselamatan khas bermula pukul 8.30 pagi di pondok pengawal Kompleks D dan mereka dinasihatkan mengikuti segala peraturan yang digariskan sepanjang tempoh pendengaran awam berlangsung.

"Sesi pendengaran awam seterusnya akan dijalankan pada tarikh tertakluk kepada perbincangan ahli-ahli RCI,” kata kementerian itu.

Menurut KDN, sesi pendengaran awam akan dijalankan secara tertutup, tanpa kehadiran orang awam, sekiranya melibatkan saksi-saksi bertaraf keselamatan. - BERNAMA